Világbajnokokat nevelnének az új sátortetős műjégpályán Csíkszeredában

FRISSÍTVE: Felavatták pénteken Csíkszeredában a Székelyföldi Jégkorong Akadémia első sátortetős mobil műjégpályáját, amely a magyar kormány támogatásából épült meg. A helyszínen fotóztunk.

A mobil jégpálya felépítése és működtetése csak első lépés, amit újabb pályák felépítése követ. Egy olyan központnak a kialakítása Felcsíkon, amely színvonalas képzést nyújt majd mindazoknak, akik korcsolyázni és jégkorongozni kívánnak – hangsúlyozta a létesítmény megnyitóján tartott pénteki ünnepi beszédében Kelemen Hunor.

A hokiszerető csíkiakhoz szólva az RMDSZ elnöke: a Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrehozásához, a régi álmok megvalósításához elsősorban partnereket kellett keresni. Felidézte, hogy 2015-ben, a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) előkészítő beszélgetéseken arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hozzák létre a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát, ugyanis Székelyföldön szükség van egy olyan intézményre, egy olyan keretre, ahol minden korosztályának – a legkisebbektől a legnagyobbakig – lehetősége nyílik a korcsolyázásra, a jégkorongozásra.

„Hiszem, ezek közül a gyermekek közül jó néhányan biztosítják majd az utánpótlást, előbb vagy utóbb részt vesznek a világ- és európai bajnokságokon, de abban is bízom, hogy mindenek előtt a magyar válogatott mezében lesznek sikeres jégkorongozók” – idézte a politikust az RMDSZ közleménye.

A szövetségi elnök szerint Csíkban a jégkorongozásnak egy olyan hagyományát kell megőrizni és továbbvinni, amelyre méltón lehet büszke minden csíki, de székely ember is.

„Az álmokhoz tehát partnereket kerestünk, és partnerekre találtunk Magyarország kormányában, a római katolikus egyházban, az önkormányzatokban, akiket köszönet illet. És köszönöm mindazoknak, akik már sokkal korábban, 2014–2015 előtt is hittek a székelyföldi jégkorongban, akik folyamatosan emlékeztettek bennünket arra, hogy partnereket kell keresnünk álmaink megvalósításához. Támogatókat kerestünk, partnereket találtunk! Hajrá, Székelyföld! Hajrá, székelyföldi jégkorong!” – összegzett Kelemen Hunor.

 Zsigmond Barna Pál, a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségi tagja azt hangsúlyozta: a magyar szövetségnek érdeke, hogy a székelyföldi és a romániai jégkorong erősödjön. Jó kezdeményezésnek nevezte a megvalósult beruházást, amely a székelyföldi jégkorong fejlődését szolgálja. Rámutatott: ez utóbbi azért érdeke Magyarországnak, mert sok székelyföldi sportoló űzi ezt a sportot Magyarországon, akiknek meghatározó szerepük volt a magyar jégkorong fejlődésében.

Nagy Attila, a jégkorong akadémiát működtető, a római katolikus egyház tulajdonában levő Mens Sana Alapítvány ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a mozgatható jégpályarendszer a tervek szerint a következő tíz évben Csíkszeredában fog működni, de az ilyen típusú létesítmény előnye, hogy máshol is felállítható.

Közölte, a jégpálya egész évben üzemel majd, és a térség jégkorong-, valamint műkorcsolya és gyorskorcsolya oktatási programját szolgálja. Becslése szerint a csíkszeredai műjégpályát várhatóan 5-6 ezer gyerek fogja látogatni. Szerinte idén további két mobil sátortetős műjégpályát állítanak fel Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson. Ezeket a létesítményeket, akárcsak a most felavatott csíkszeredait, a helyi önkormányzatok működtetik.

Mindhárom műjégpálya a magyar kormány támogatásából valósul meg. Nagy Attila közölte: a csíkszeredai körülbelül 775 ezer euróba került, ami magában foglalja a teljes pályarendszert, annak elemeit, valamint a talaj-előkészítési és a felállítási munkálatokat egyaránt.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia valamennyi olyan székelyföldi központot és egyesületet támogat, amelyek 14 éves korig utánpótlás-neveléssel foglalkoznak. Edzői továbbképzést, edzői bérkiegészítést biztosít, emellett a magyar bajnoki rendszerbe benevezett nyolc csapat költségeit fedezi, valamint összetartásokat szervez az U8, U10, U12 és U14 korosztályú csapatoknak. Az ügyvezető igazgató elmondta: két-három év múlva már saját csapatot is terveznek működtetni az U16-os korosztálytól kezdve.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?