Emberfölöttit úszott a marosvásárhelyi Demény Helga

Demény Helga az első romániai nő, akinek sikerült egy teljes napon keresztül úsznia. A 24 éves marosvásárhelyi lány Kecskeméten vett részt Az úszás ünnepe címet viselő rendezvényen, ahol 24 óra alatt 52 kilométert úszott, ami több mint ezer olimpiai medencehossznak felel meg.

Demény Helga Marosvásárhelyen született, jelenleg a kolozsvári állatorvosi egyetem hallgatója, és úszóoktatóként dolgozik. Négy éves kora óta úszik, három éven keresztül Románia válogatottjának is tagja volt.

Helga elmesélte az újságíróknak, hogy az egyéni megmérettetésre jelentkezett, a kilenc versenyző közül egyedüli nőként. A kecskeméti versenynek az úszás népszerűsítése a célja. Elmondta, hogy szombaton 11 órakor kezdett el úszni a versenyen, és vasárnap 11 órakor tette meg az utolsó karcsapásokat. A versenyzők 3 óránként tarthattak egy 15 perces szünetet. Ez alatt gyümölcsöt, kávét, energiaszeleteket és vizet fogyasztottak.

„Olyan élmény volt, amit érdemes megtapasztalni, mert más szempontból látod az élet problémáit. Sokkal inkább szellemi erőfeszítés, mintsem fizikai” – nyilatkozta a versenyző.

A fiatal lány öccse, Demény Attila biztatására vágott neki a versenyének, aki tavaly maga is részt vett a 24 órás erőpróbán.

Kimaradt?