Nem bírt a házigazda spanyolokkal a Mocsai-csapat

Ötven perc jó játékot követően 28-22-re kikapott a magyar kézilabda-válogatott a csütörtök esti világbajnoki csoportmérkőzésen a házigazda Spanyolországtól, pedig a meccs kezdése és az egészen parádés első félidő már-már feledtette a horvátok elleni kilencgólos vereséget.

A teltházas Caja Magica stadion tizenkétezer szurkolója között szépszámmal voltak magyarok is, akik nemegyszer túlkiabálták a hazaiakat. A csoportrangadónak Nagy László személye is pikantériát adott, aki – mint ismeretes – majdnem spanyol válogatott lett az olimpia előtt.kezi1

Magyar vezetés első félidőben

Ha csak az előző csoportmeccsből indulunk ki, nem sok jóra számíthatott a magyar válogatott a házigazdák ellen, de meglepően jól kezdődött a mérkőzés: a magyarok nem hagyták maguktól meglépni az ibériaiakat. 3-3-nál Császár Gábor hagyott ki büntetőt, de hosszú ideig a döntetlen körül alakult az eredmény volt, egyik csapat sem tudott egynél több góllal meglépni.

Nemcsak eredményesen, de szépen is játszott Mocsai Lajos edző csapata, Zubai és Harsányi gyönyörű ejtésgólokkal mutatták meg, hogy nem érdemes leírni őket. Sőt Császár Gábor volt az, aki először kétgólos vezetést szerzett a magyaroknak, és ezt az előnyt félidő végéig tartani is tudták, a spanyoloknak kellett kapaszkodniuk az eredmény után.

A félidő végét hibákkal tele, kapkodós játék jellemezte mindkét oldalon, csupán a kapusok nyújtották azt a teljesítményt, amit egész félidőben: mind Sterbik, mind a félidő közepén Miklert váltó Tatai több egymás utáni lövést védett, így a csapatok 14-14-es döntetlennel mehettek pihenni.

Visszaesés a végére

A második félidő elején egy gyorsindításból vezetést szereztek a spanyolok, ráadásul Schuch Timuzsin kiállításával emberhátrányba került a magyar válogatott. Kétgólos  spanyol vezetésnél újabb hétméterest hárított Sterbik Árpád,  de nem szakadt le a magyar csapat, bár látszottak a fáradtság jelei: egyre nehezebben ment a nyitott spanyol fal elleni támadás, és a védekezés sem működött olyan jól, mint első félidőben.kezi2

A játékrész közepén már háromgólos is volt a hazai vezetés, de Nagy László és Lékai Máté góljaikkal tettek róla, hogy a magyarok visszazárkózzanak egyetlen gólra, sőt még a döntetlenre is lehetőség nyílt. Tatai Péter változatlanul jó teljesítményt nyújtott a magyar kapuban.

Az utolsó tíz percre 23-20-as állásnál fordultak a csapatok, sajnos a hazaiak javára, sőt egyre nőtt az előnyük, Mocsai Lajos időkérése után csak romlott a helyzet, egyre nőtt a spanyol előny. Látványosan elfogyott a magyarok ereje az utolsó percekre, így 28-22 lett a végeredmény. Az utolsó percek döntöttek a két pont sorsáról, a 20. percig ugyanis csatában volt a magyar csapat is. Kiemelkedő volt a védekezés, főleg első félidőben, valamint Tatai Péter teljesítménye egész mérkőzés alatt.

A két spanyol szélső, Victor Tomas és Albert Rocas, illetve az irányító Sarmiento voltak azok a játékosok, akiket a legkevésbé sikerült hatástalanítani. Biztató azonban, hogy a meccs háromnegyedén keresztül jó játékot mutatott a magyar csapat: erre lehet majd építkezni a szombati, utolsó csoportmeccsen Algéria ellen, és azután, az egyenes kieséses szakaszban is.

Magyarország – Spanyolország 22-28 (14-14)

További eredmények:

Algéria - Ausztrália 39-15

Szlovénia - Fehéroroszország 27-26

Szerbia – Szaúd-Arábia 30-20

Kimaradt?