Aussiek kipipálva, a horvátok ellen kezdődik a valódi vb

Nem hallhattunk túl sokat eddig sem az ausztrál kézilabda kimagasló eredményeiről – és erre valószínűleg még várni kell egy jó darabig, sőt a hétfő esti Magyarország–Ausztrália világbajnoki csoportmérkőzés sem fog bekerülni a sportág nagykönyvébe: a magyarok nagyon magabiztosan, 43-13-ra győztek a keddi, horvátok elleni igazi szintmérő előtt.

A szigetországnak enyhénszólva sem sikersportága a kézilabda, így nem lehetett sok reményük a magyarok elleni meccsel kapcsolatban sem. Jól jelzi ezt az egyik játékosuk „esélylatolgatása” mérkőzés előtt, aki tíznél több ausztrál gólt, és harmincötnél kevesebb magyar találatot várt.

szollosi szabolcsHelyén kezelte mindenki a találkozót, a magyarok elsődleges elvárása az volt, hogy az eddig kevesebbet foglalkoztatott játékosok is játékba lendüljenek, és természetesen senki se sérüljön meg. Ennek megfelelően az első félidőben az Egyiptom ellen kevesebb lehetőséget kapó játékosok léptek pályára, közülük Krivokapics Milorad, Lékai Máté és a fiatal beállós Szöllösi Szabolcs játéka volt kiemelkedő, a kapuban ezúttal Tatai Péter állhatott.

Szerencsére nem hagyták unalomba fulladni a meccset a magyar játékosok, igyekeztek látványos kézlabdával szórakoztatni a magyar szurkolókat, akik erre a mérkőzésre is szép számban jegyet váltottak – sikerült is hangulatossá tenniük ezt az edzőmérkőzésnek is beillő világbajnoki találkozót. A második félidőben már csak a különbség beállítása volt a tét: Mocsai Lajos szövetségi kapitány azért variálta csapatát, kipróbálták a nyitott védekezést is, a meccs utolsó találatával írd és mondd harminc (!) góllal verték meg az ausztrál csapatot.

Lékai az első félidő egyik legjobbjaSzépségtapasz lehetett számukra, hogy a mérkőzés legjobbjának nem egy magyar játékost, hanem a hat gólt lövő ausztrált, Tommy Fischert választották meg.

Ma este valóban elkezdődik a világbajnokság

Az ausztrálok felett aratott több mint magabiztos győzelem jó ráhangolódás lehet a ma esti Horvátország elleni találkozóra, amelyen sokkal nehezebb dolga lesz a magyar csapatnak (kedd, 22:15). Egészen friss (bár nem feltétlenül kellemes) emlékei lehetnek a magyar válogatottnak a délszláv ellen, ugyanis a londoni olimpián kétszer is vereséget szevedtek tőlük: először a csoportkörben bizonyultak jobbnak, majd pedig a bronzmérkőzést is ők nyerték. horvtEddig a horvátok sem izzadtak meg túlságosan ezen a vb-n: laza huszonhárom gólos győzelemmel hangolódtak az Algéria elleni meccsre, amelyen szintén magabiztosan, tizenegy góllal nyertek.

Papírforma és a statisztika alapján a horvát válogatott esélyesebb, még akkor is, ha legendás játékosuk Ivano Balics már nem tagja a csapatnak – azért még találunk említésre méltó neveket: Csupics, Igor Vori vagy az Mkb Veszprémből ismerős Mirko Alilovics okozhatnak kellemetlen perceket a magyar játékosoknak. A magabiztosságra eddig a magyar válogatottál sem lehet panasz, jó játékot mutatott a Mocsai-legénység világbajnokság első két mérkőzésén.

A meccs eredménye sokat számít abban, hogy melyik csapat hányadik helyen végez a csoportban – ami nem mindegy abból a szempontból, hogy ki milyen ellenfelet kap majd a legjobb tizenhat között.spa-egy

A csoport harmadik mérkőzésén a házigazda spanyolok Egyiptomot fogadták, és öt góllal bizonyultak jobbnak náluk. A spanyolok is simán nyerték eddigi mérkőzéseiket – a csoport három nagycsapata számára  csak most kezdődik igazán a világbajnokság.

Születtek meglepetéseredmények is

Az A csoport meglepetése a vasárnapi meccsen született, amikor Tunézia legyőzte Németországot. Félidőben még döntetlen volt az eredmény 13-13 (bár volt hogy az afrikaiak már négy góllal is vezettek az első játékrészben), de második félidőben végig vezetve, két góllal győzték le a német csapatot. A csoportban szereplő bajnoki címvédő franciák két magabiztos győzelemmel vezetik a csoportjukat. Az éllovasok mögött a csoport negyedik, utolsó, továbbjutó helyéért Argetína - Brazília párharc látszik kibontakozni.

A B csoportban is a várt eredmények születtek, az Európa-bajnok dánok magabiztosan szerezték meg négy pontjukat. Macedónia áll a második helyen ugyancsak két győzelemmel. Az izlandi válogatott meglepetésre kikapott az első körben Oroszországtól – ők állnak a másik két továbbjutó helyen.

A C csoportot (ahonnan a magyar válogatott is ellenfelét fogja kapni a nyolcaddöntőben) egyelőre Szlovénia vezeti, a szerbek és lengyelek előtt. A csoport három esélyese eddig minden gond nélkül lépett nyert (szorosnak tűnhet a Lengyelország – Fehéroroszország meccs végeredménye, a 24-22, de a találkozó nagy részében ennél lényegesebb több gól volt a különbség).

 A D-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. MAGYARORSZÁG 2 2 75–36 +39  4  
  2. Horvátország 2 2 67–33 +34  4  
  3. Spanyolország 2 2 56–38 +18  4  
  4. Egyiptom 2 2 47–61 –14  0  
  5. Algéria 2 2 34–58 –24  0  
  6. Ausztrália 2 2 26–79 –53  0

A KEDDI, 3. FORDULÓ PROGRAMJA

A-CSOPORT                          

  • Tunézia–Montenegró              17.00  Granollers
  • Németország–Argentína         19.15  Granollers
  • Franciaország–Brazília            21.45  Granollers

B-CSOPORT              

  • Katar–Oroszország     16.45  Sevilla
  • Macedónia–Izland      19.00  Sevilla
  • Dánia–Chile    21.15  Sevilla

C-CSOPORT              

  • Dél-Korea–Fehéroroszország              16.45  Zaragoza
  • Szerbia–Szaúd-Arábia            19.00  Zaragoza
  • Szlovénia–Lengyelország       22.15  Zaragoza

D-CSOPORT              

  • Algéria–Egyiptom       17.45  Madrid
  • Spanyolország–Ausztrália       20.00  Madrid
  • Horvátország–Magyarország              22.15  Madrid

Kimaradt?