Felavatták az MTK új stadionját – Orbán Viktort kifütyölték

Az MTK nélkül elképzelhetetlen a magyar sport - mondta Orbán Viktor csütörtökön az új Hidegkuti Nándor Stadion megnyitóünnepségén. A miniszterelnököt beszéde közben kifütyölték.

"Az MTK a magyar sport kiemelkedő közössége, egy klub, amely magában foglalja a magyar sport nagyszerűségét és diadalait, megtestesíti fájdalmát és veszteségeit" - hangsúlyozta Orbán Viktor csütörtök este, az új Hidegkuti Nándor Stadion megnyitóünnepségén mondott beszédében. Hozzátette magyar sport nélkül nincs modern magyar nemzet, és az MTK nélkül elképzelhetetlen a magyar sport.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: az új stadion avatómérkőzése tisztelgés a magyar labdarúgás egyik nagy sikere előtt. A kék-fehérek a portugál Sporting Lisboa csapatával találkoztak az 1964-es KEK-döntőben, s az ünnepélyes átadás után ez a két együttes vívja a stadionban az első meccset.

Az 52 évvel ezelőtti döntős párharc első felvonását még a brüsszeli Heysel Stadionban rendezték, a 3-3-as végeredmény miatt viszont megismételt találkozóra volt szükség, ezt aztán Antwerpenben Joao Morais szögletből szerzett góljával 1-0-ra nyerték a portugálok. Ez volt az első alkalom, amikor magyar csapat európai kupadöntőben szerepelt.

"Egy nagy magyar klub ünneplésére jöttünk össze, amely megőrizte és átmentette az utókor számára a zsidó polgári hagyományt, amely nélkül ma szegényebbek lennénk" - fejtette ki a miniszterelnök. Megemlítette, hogy az MTK az újítások nagymestere, ez végigkísérte egész történetét.

 "Hiszünk benne, hogy ha van tó, lesz béka is. Ezért épülnek például stadionok és uszodák. Bizonyosak vagyunk abban, hogy az eredmények nem fognak elmaradni, és minden sportágban vissza fogunk kapaszkodni azokra a csúcsokra, amelyeken korábban már jártunk" - tette hozzá Orbán Viktor.

Deutsch Tamás klubelnök beszédében kiemelte, az MTK az egyetlen sportegyesület a világon, amely minden olyan olimpiára küldött sportolót, amelyen magyar küldöttség részt vett. "A sport a világ legszemélyesebb ügye. MTK-szurkolónak lenni, a sportot szeretni személyes ügy. A klub zsidó gyökereit, megalapítása óta élő hagyományait csak mi, MTK-sok tudjuk ápolni" – idézte az MTI Deutsch Tamást, aki köszönetet mondott a tervezőknek, építőknek, a kormánynak és a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, valamint mindenkinek, aki segítette az új stadion létrejöttét.

Füttyszó az ünnepi beszéd közben

Több portál is beszámolt arról, hogy amikor Orbán Viktor a mikrofonhoz lépett, csúnyán kifütyülték az MTK-szurkolók. A beszéd közben is fütyültek, de igazán a végén zendítettek rá. A 444.hu emlékeztet: ugyanez történt két éve, amikor a miniszterelnök a Fradi-stadion avatóján mondott beszédet.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?