Magyar válogatott lenne a Liga 1 gólkirály-jelöltje

Fülöp István futószalagon gyártja a gólokat az élvonalbeli román labdarúgó-bajnokságban. Az FC Botoșani kiváló formában játszó sáromberki támadóját Cristoph Daum nem hívta be a bő keretbe, de van esély rá, hogy mégis válogatott legyen, már ha a magyar szövetségnél is így akarják.

Az állampolgárság megvan

A stiri.botosani.ro kedden azt írta, hogy a román válogatott legutóbbi kerethirdetésénél elfelejtett Fülöp Istvánt „ellophatják a magyarok”. A hírportál az érintett nyilatkozatával közölt cikket, eszerint a magyar szövetség fokozottan érdeklődik a 26 éves labdarúgó iránt, aki ha meghívót kapna, állítólag sokat nem habozna, azonnal Bernd Storck rendelkezésére állna.Megkérésünkre a Marosvásárhelyen született játékos nem erősítette meg, de nem is cáfolta a moldvai híroldalon megjelent nyilatkozatot. Fülöp azonban annyit elárult, hogy valóban igényelte a magyar állampolgárságot, napokon belül átveheti a papírjait. Arra a kérdésünkre, ha lenne választási lehetősége, inkább a román vagy a magyar válogatottban játszana szívesebben, így válaszolt:

„Nincs választásom, mert a román válogatottba úgysem hívnak be. Nem tudom, mi ennek az oka, egyszerűen így érzem. Talán túl sok jó játékos van a posztomon” – fejtette ki a Maszolnak.

Reméltük, a Magyar Labdarúgó Szövetség tiszta vizet önt a pohárba, de az MLSZ sajtóosztálya nem tudott érdemi információval szolgálni. Ahhoz, hogy az erdélyi magyar játékost behívják a válogatottba jelen esetben két feltételnek kell teljesülnie: egyik a magyar állampolgárság megszerzése, ugyanakkor korábban nem szerepelhetett a román nemzeti együttesben. Mivel mindkét kritérium adott, elvileg lehetne magyar válogatott.

A góllövőlista élén

Az FC Botoșani labdarúgója sokoldalú játékos, a széleken, illetve középen is bevethető, ugyanakkor nem ismeretlen számára az árnyékék pozíció sem. Leginkább a középpálya bal oldalán szeret játszani, valamint a center mögött, második csatárként. 

Fülöp István a román bajnokság első néhány fordulója során csak a Steaua ellen nem tudott gólt szerezni, de azon a meccsen a szokásosnál visszavontabban játszott. Amúgy hét gólt repesztett eddig, különösen szép volt a Voluntari-nak lőtt első gólja. A húszméteres bombát csinos kis kiflivel bolondította meg.



A Botoșani a hétközi forduló keddi mérkőzései után a hatodik helyet foglalja el a tabellán, ez valamivel jobb, mint amiről a szezon elején a klubvezetők áhítoztak.

„Nagyon örvendek, hogy ennyire jól kezdtem a bajnokságot és vezetem a góllövőlistát. Ha a csapatommal bejutnánk a rájátszásba egy bónusz lenne, mert a szezon előtti célkitűzés a 7–8. helyezés volt. A jelenlegi idény után lejár a szerződésem, de még nem gondolkozok az eligazoláson, próbálom segíteni a csapatomat” – nyilatkozta lapunknak Fülöp, aki az éllovas Steauát egyértelmű esélyesnek tartja a bajnoki címre. Szerinte a piros-kékek simán megnyerik a ligát.

Családi vállalkozás

A moldvai csapat keretében egyébként nem István az egyedüli Fülöp, öccse, Lóránd is a moldvaiaknál futballozik. Mint mondta, nagyon jó viszonyban van a testvérével. A kettejük közti összhangot bizonyítja Lóránd bemutatkozó mérkőzése, a Ligakupa első körében a CSM Poli Iași ellen győztes gólt szerzett, az assziszt pedig a bátyjától érkezett. Lóránd amúgy a 80-as számú mezt kapta a klubnál, apró érdekesség, hogy korábban ezt a számot viselte a hátán az időközben hazaszerződött sepsiszentgyörgyi csatár, Hadnagy Attila.

Kimaradt?