Jegyet váltanának Oroszországba – startol a vb-selejtező

A focirajongókban még élénken él az idei Európa-bajnokság élménye, de nincs sok idő a nosztalgiázásra, mivel hétvégén már kezdődik a soron következő világbajnokság európai selejtezője. A hétközi felkészülési mérkőzések lejártak, vasárnaptól élesben megy a küzdelem. Rögtön az első játéknapon bemutatkozik a (szövetségi) kapitányváltáson átesett román válogatott, amely az Európa-bajnokságról lemaradt Montenegrót fogadja Kolozsváron. A nyári kontinenstornán emlékezetes mérkőzéseket nyújtó magyarok Feröer-szigeteken kezdenek szeptember 6-án. Bernd Storck meglepő módon azt nyilatkozta, az év meccsére készül.

Az oroszországi világbajnokságon összesen harminckét ország válogatottja szerepelhet. Az UEFA-nak a házigazdákon kívül 13 pozíció van biztosítva. Ennek megfelelően a kilenc csoport mindegyikéből automatikus kijutást ér az első hely, míg a második helyezettek zöme pótselejtezőt játszik.

A szentpétervári sorsoláson mind a magyarok, mind a románok nehéz csoportba kerültek. Magyarország labdarúgó-válogatottja többek között a portugálokkal és a svájciakkal került össze, Cristoph Daum csapata pedig várhatóan Lengyelországgal, Dániával, illetve Montenegróval küzd majd a világbajnoki részvételért.

Visszatérve a helyek elosztásához, Afrikából öt, Ázsiából és Dél-Amerikából négy vagy öt, az Észak- és Közép-Amerikát, valamint a karibi térség fociját irányító CONCACAF-szövetségből három vagy négy, míg Óceániából legjobb esetben is csak egy csapat utazhat a rangos sporteseményre. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség 2017 novemberében interkontinentális pótselejtezőket rendez, itt véglegesül a 32-es lista.

Eb után, csúcsmeccsek előtt

Amint azt a franciaországi Európa-bajnokságon is láthattuk, az öreg kontinens futballja átalakulóban van. Az Eb-n egy előzőlegesen középszerűnek vélt csapatnak sikerült eljutni az elődöntőig, a hősiesen küzdő walesieket végül a későbbi győztes Portugália állította meg. Nagy meglepetést produkáltak továbbá a kőkeményen védekező izlandiak is, nem beszélve a magyarok szenzációs meneteléséről. Most viszont új fejezet kezdődik, Oroszországba pedig jóval nehezebb lesz jegyet váltani, mint az Európa-bajnokságra.

Elnézve a csoportokat, bőven lesz rangadó. Az A-csoportban nagy versenyfutás várható az első helyért az Eb-ről óriási meglepetésre lemaradt hollandok, illetve a selejtezőktől igencsak elszokott franciák között. Hasonló elitpárharcot rendeznek a G-jelű hatosban, ahol az olaszok néznek szemet a spanyolokkal, ugyanakkor nehéz lenne megjósolni, melyik csapatok jutnak tovább például a D-csoportból, ahol Ausztria, Szerbia, Írország, valamint Wales is helyet kapott. Ugyanez érvényes a románok csoportjára.

Csak a győzelem jöhet szóba

Nagy a fogadkozás a válogatott kolozsvári mérkőzése előtt. A nemrég kinevezett külföldi edzők a hét folyamán győztes mentalitást próbálták sulykolni a játékosokba. Mind Cristoph Daum, mind a másodedzőként foglalkoztatott Rudi Verkempinck hárompontos bemutatkozást vár a csapattól, ennek hangot is adtak a sajtóbeszélgetéseken.

Răzvan Burleanu FRF-elnök időközben elismerte, a Kolozsvár Aréna gyepszőnyege nem a legjobb állapotban várja a feleket. Hogy kíméljék a pályát, az edzéseket átköltöztetik a CFR stadionjába – korábban felröppent a hír, hogy a fellegvári létesítményben rendeznék a mérkőzést is, de erről a forgatókönyvről végül lemondott a szövetség.

A román kerethez kapcsolódó friss hír, hogy a térdsérüléssel bajlódó Vlad Chiricheș elhagyta az edzőtábort és visszatért Nápolyba. A középhátvéd helyett nem hívnak be új embert.

Az év meccse, Feröeren

Bár megjegyezte, hogy egyik ellenfelet sem szabad lebecsülni, Bernd Storck szövetségi kapitánya talán nem a feröeriek játéktudása, inkább az időjárási és pályakörülmények miatt nyilatkozta a következőt: „Még az Európa-bajnokságon sem tartottam egyik mérkőzéstől sem annyira, mint ettől. Számomra ez lesz az év mérkőzése.”

A német edző korai ébresztőt fújt, a nemzeti együttes pedig már a műfüves pályával barátkozott a napokban. Storck hideg, esős időjárásra, illetve kemény ellenfélre számít. A magyaroknak mindenestre nem árt résen lenni, hiszen a Feröer-szigetek válogatottja az Eb-selejtező egyik legnagyobb meglepetést okozta a görög válogatott hazai és idegenbeli legyőzésével.

Az MTI tájékoztatása szerint a válogatott péntektől teljes kerettel készül, csatlakozott a többiekhez a neurológiai vizsgálatokon egészségesnek nyilvánított Szalai Ádám és az a Vida Máté, aki egy napja még az U 21-es válogatottban játszott a Liechtenstein ellen 4–0-ra megnyert Eb-selejtezőn.

Labdarúgó vb-selejtező, az 1. forduló programja

Szeptember 4., vasárnap

C csoport
San Marino–Azerbajdzsán, Serravalle 19.00
Norvégia–Németország, Oslo 21.45
Csehország–Észak-Írország, Prága 21.45

E csoport
Kazahsztán–Lengyelország, Asztana 19.00
Dánia–Örményország, Koppenhága 19.00
Románia–Montenegró, Kolozsvár 21.45

F csoport
Litvánia–Szlovénia, Vilnius 19.00
Szlovákia–Anglia, Trnava 19.00
Málta–Skócia, Ta'Qali 21.45

Szeptember 5., hétfő

D csoport
Grúzia–Ausztria, Tbiliszi 19.00
Szerbia–Írország, Belgrád 21.45
Wales–Moldova, Cardiff 21.45

G csoport
Albánia–Macedónia, Shkoder 21.45
Izrael–Olaszország, Haifa 21.45
Spanyolország–Liechtenstein, León 21.45

I csoport
Horvátország–Törökország, Zágráb 21.45
Ukrajna–Izland, Kijev 21.45
Finnország–Koszovó, Turku 21.45

Szeptember 6., kedd

A csoport
Svédország–Hollandia, Solna 21.45
Bulgária–Luxemburg, Szófia 21.45
Fehéroroszország–Franciaország, Boriszov 21.45

B csoport
Svájc–Portugália, Bázel 21.45
Feröer-szigetek–Magyarország, Torshavn 21.45
Andorra–Lettország, Andorra La Vella 21.45

H csoport
Ciprus–Belgium, Nicosia 21.45
Bosznia-Hercegovina–Észtország, Zenica 21.45
Gibraltár–Görögország, Faro 22.45

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?