US Open: címvédések kérdőjelekkel

Novak Djokovic címvédése és a hozzá hasonlóan világelső Serena Williams újabb Grand Slam-trófeája is kétséges a hétfőn kezdődő 136. amerikai nyílt teniszbajnokságon..

A nőknél tavaly minden az ifjabb Williams testvér újabb diadala mellett szólt, ám az amerikai csillag nem tudta teljesíteni a Grand Slamet - azaz egy éven belül mind a négy kiemelt tornát megnyerni -, mivel az elődöntőben kikapott az olasz Roberta Vincitől. Legyőzője a fináléban alulmaradt honfitársával, Flavia Pennettával szemben, aki a szezon végén visszavonult, így nem védi meg New York-i címét. Az idén wimbledoni bajnok Williams ezúttal is a favoritok közé tartozik, és begyűjtheti 23. GS-diadalát, megelőzve az örökranglistán Steffi Grafot és felzárkózva a 24 sikerrel éllovas ausztrál Margaret Court mögé.

A 34 éves játékos legkomolyabb kihívója az Australian Open döntőjében őt legyőző német Angelique Kerber - aki kis híján elvette tőle a világelsőséget a múlt héten -, a Roland Garros fináléjában őt legyűrő spanyol Garbine Muguruza, valamint a kétszeres wimbledoni bajnok cseh Petra Kvitova és a továbbra is első GS-serlegéért küzdő román Simona Halep lehet.

Halep kedden kezd

A román teniszező helyi idő szerint kedden délelőtt az Artur Ashe arénán kezdi a szezon utolsó Grand Slam-tornáján a szereplést, első körös ellenfele Kristen Flipkens lesz. A 30 éves belga játékos jelenleg a világranglista 68. helyén áll, karrierje legjobb helyezése a 13. hely (2013. augusztus). Egymás elleni mérkőzéseiket Halep vezeti 4-0-s arányban. A román lány a világelső Serena Willimas ágán van, így a több rekorddöntésre készülő amerikaival már a negyeddöntőben összefuthat.

A 2016-os US Open női versenyének főtábláján Halepen kívül még öt román játékos szerepel: Irina-Camelia Begu (WTA 22.), Monica Niculescu (WTA 57.), Paricia Maria Tig (WTA 129.), Ana Bogdan (WTA 117.) és Sorana Cirstea (WTA 88.), az utóbbi két játékos egymás ellen játszik az első körben. 

A férfiaknál rendhagyó módon nem a 29 éves Djokovic a favorit, mivel a brit Andy Murray van leginkább lendületben. A szerb játékos idén 51/5-ös győzelmi mérlegnél tart, és noha megnyerte az Australian Opent és a Roland Garrost, duplázott a két nagy tavaszi tornán Indian Wellsben és Miamiban, az utóbbi időben el kellett könyvelnie néhány váratlan vereséget is például a wimbledoni bajnokság harmadik fordulójában vagy a riói olimpia nyitókörében. A 2012-ben US Open-győztes Murray idei wimbledoni diadala óta csak egyszer, a cincinnati fináléban kapott ki, és 22 meccset nyert, megszerezve az ötkarikás aranyérmet is.

Federer szezonja véget ért

A „nagy négyes” másik két tagja közül a 35 éves, 17 Grand Slam-sikerével csúcstartó Roger Federer júliusban térdsérülésének rehabilitációja miatt befejezte a szezont, míg a 2010-es és 2013-as New York-i győztes Rafael Nadal egyelőre keresi a formáját. A spanyol sztár idén csak Monte-Carlóban és Barcelonában nyert tornát, meccsmérlege pedig 34/11.

Ami a többieket illeti, a 2014-es bajnok horvát Marin Cilic újra az esélyesek közé tartozik Murray cincinnati legyőzésével, a két GS-serlegnél tartó és hullámzó formájáról ismert svájci Stan Wawrinka pedig ismét „sötét ló” a mezőnyben. Okozhat meglepetéseket a csuklósérüléséből visszatérő, 2009-es bajnok argentin Juan Martin del Potro is, aki megverte Djokovicot az olimpián. A fiatalok közül a wimbledoni döntős kanadai Milos Raonic és a két éve New Yorkban finalista japán Nisikori Kej is messzire juthat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?