Megvan az ötödik magyar arany, megvédte címét Szilágyi Áron

Simán nyert a döntőben, ezzel megvédte londoni címét Szilágyi Áron a riói olimpia szerdai férfi kardversenyében.

A Vasas 26 éves vívója a mexikói Julian Ayalát 15-9-re, a fehérorosz Aliakszandr Bujkevicset 15-12-re, a román Tiberiu Dolniceanut 15-10-re, majd a dél-koreai Kim Jung Hvant 15-12 győzte le, a döntőben pedig 15-8-ra verte az amerikai Daryl Homert.

A magyarok közül Fuchs Jenőnek és Kárpáti Rudolfnak sikerült a címvédés az olimpia kardversenyében. Előbbi 1908-ban és 1912-ben, utóbbi 1956-ban és 1960-ban győzött. Legutóbb ez a bravúr ebben a fegyvernemben a francia Jean-Francois Lamournak jött össze, aki 1984 után 1988-ban is első lett. Magyar címvédésre vívásban nem is olyan régen volt példa: a párbajtőröző Nagy Tímea 2000-ben és 2004-ben bizonyult a legjobbnak.

„Ez egy nagyon nehezen megnyert olimpiai arany volt. Mind fizikálisan, mind mentálisan rettenetesen elfáradtam, kiadtam magamból a maximumot. Nehéz pillanatokat kellett megoldanom, nehéz helyzeteket már a második mérkőzéstől kezdve - nyilatkozott az eredményhirdetés után. - Talán most nem voltam, olyan állapotban, mint Londonban, de a küzdeni tudással, a tudatos koncentráció erősítésével és jó taktikaválasztással sikerült megoldanom az asszókat.”

Szilágyi a magyar küldöttség hetedik érmét, egyben az ötödik aranyát szerezte. Győzött a párbajtőröző Szász Emese, valamint három számban - 400 és 200 vegyesen, illetve 100 háton - az úszó Hosszú Katinka, második lett férfi párbajtőrben Imre Géza és harmadik 200 méter pillangón Kenderesi Tamás. Az összes eddigi győztes a Vasas versenyzője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?