Ennyit ér egy magyar aranyérem Rióban

A négy évvel ezelőtti londoni olimpiához képest nem változott az olimpiai érmesek javadalmazása; egy aranyérem után most is 35 millió forint (110 ezer euró) jár a magyar sportolóknak. Az érmeseken kívül a 7-8. helyezettek is kapnak pénzt az államtól.

A Bors információi szerint az idei nyári játékokon elért helyezéseket ugyanolyan összegben honorálja majd a magyar állam, mint négy éve Londonban. Az egyéni olimpiai arany továbbra is 35, az ezüst 25, a bronz pedig 20 millió forintot jelent a sportolónak. Az érmeseken kívül a 7-8. helyezettek is kapnak némi pénzt, konkrétan négy-, illetve kétmillió forintot, írja a lap.

Az elmúlt évek gyakorlata szerint a páros eredmények ezen összegek kilencven szá­zalékát érik, a kajaknégyes vagy az úszóváltó teljesítményei után a nyolcvan százalékát kaphatják a tagok, a csapatsportágaknál het­­ven százalék a javasolt összeg.

A Bors úgy tudja, hogy amíg korábban egy sportoló a három legjobb eredménye után kaphatott pénzbeli elismerést, addig Rióban várhatóan valamennyi helyezés beleszámít majd a jutalomba.

Kimaradt?