Elkezdődött a Székely Hokiverbunk: fiatal jégkorongozókat toboroznak

Csíkszeredába érkezett kedden a Székely Hokiverbunk. A hazai magyar jégkorongos utánpótlás gyarapítását elősegítő toborzó négy székelyföldi településen várja elsősorban a kicsiket. A játékosokat, edzőket és további jégkorongos szakembereket felsorakoztató esemény kedden Csíkkarcfalván és Csíkszeredában zajlott, szerdán pedig Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson folytatódik. 

A kezdeményezés irányítója Nagy Attila, a Felcsíki SK menedzsere. Az ő vezetésével jött létre a Verbunkot szervező Székelyföldi Jégkorong Akadémia, amelyet Magyarország kormánya támogat a Bethlen Gábor Alapon, valamint a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságán keresztül.

Az utánpótlás-nevelés anyagi gondokkal küzd

A szervezők meglátása szerint a közelmúltban nagyfokú elvándorlás történt a régióban, a sportolók egy része külföldön próbálja kamatoztatni tudását. Ezt mind a szülőföld, mind pedig a székely jégkorong megsínyli. Az akadémia szakembergárdája arra törekszik, hogy növendékei a székely jégkorong hírnevét öregbítsék a jövőben, sportolóként, edzőként, sportvezetőként.

„Nagy volt az érdeklődés Karcfalván ma, hozzávetőleg 100 gyermek látogatott el hozzánk. Azt tapasztaltuk, hogy azokat mozgatta meg leginkább, akik már korábban is kapcsolatba kerültek a sportággal. Ennek különösen örülünk, az akadémiát ugyanis azért hoztuk létre, mert a székelyföldi nemzeti sportnak is nevezhető jégkorong utánpótlás felkészítése hanyatlik” – mondta portálunknak a menedzser.

Az utánpótlás-nevelés gyengülésének egyik okát abban látja, hogy az oktatási rendszer régi módszerekkel működik. Hatvan éve bevezetett metódussal dolgoznak, amelynek legnagyobb hiányossága, hogy nem teszik lehetővé a nemzetközi kapcsolatok kialakítását, nem tudnak külföldi szakemberektől segítséget kérni. A probléma a csekély anyagi támogatásban keresendő, amelyet elsősorban a felnőtt csapatok sínylenek meg. Ez azonban kihat az utánpótlás nevelésére is – véli az SK menedzsere.

Az akadémia jelenthet kiutat

A csíkkarcfalvi központtal működő jégkorong akadémia szeptemberben, iskolakezdéskor újabb toborzót tart annak érdekében, hogy a gyermekek iskolai programjához minél jobban illeszkedjen a hokis képzés. A távlati tervek szerint a felcsíki faluban épül majd meg a bentlakást, orvosi központot, valamint metodikai termet is magában foglaló akadémiai székhely.

A hokis toborzón a székelyföldi származású, ismert hokijátékosok mellett edzők is részt vettek a népszerűsítésben. A csíkszeredai Antal István Finnországban végezte az edzőiskolát, jelenleg a németországi Mannheimban utánpótlásedző. Véleménye szerint van esély arra, hogy a székelyföldi jégkorong újra fellendüljön.

„Szeretném, ha a csíkszeredai jégkorong régi fényében tündökölhetne. Éppen a toborzás hiányában látom a megkopás egyik okát. Nemcsak a játékosok képzésével, hanem az edzők, bírók munkájának minőségével is bajok vannak, ezen próbálunk ezután segíteni” – fogalmazott az edző.

Antal István a toborzáson már korcsolyázási technikákat magyarázott a gyerekeknek, és reméli, hogy hamarosan itthon, a helyi gyerekek képzésében kamatoztathatja külföldön szerzett tapasztalatait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?