Kezdődik a 130. wimbledoni tenisztorna

Hétfőn rajtolnak a 130. wimbledoni tenisztorna főtáblás mérkőzései. A szezon harmadik Grand Slam versenye az All England Club füves pályáin zajlik. A női és férfi mezőnyben is a világelsők, az amerikai Serena Williams és a szerb Novak Djokovics számít a fő esélyesnek.

A szokásoknak megfelelően hétfőn a nyitómeccs a centerpályán zajlik majd, ahol a sorozatban harmadik címvédésére és negyedik wimbledoni címére hajtó Novak Djokovics a szabadkártyás angol James Warddal kezd majd.

Az Ausztrál Open után karrierje első sebészeti beavatkozásásn átesett, majd hátsérüléssel küszködő hétszeres Wimbledon-győztes Roger Federer harmadik kiemeltként Djokovics ágán van, így ő is pályára lép hétfőn az argentin Guido Pella ellen. A második kiemelt, a hazaiak kedvence, Andy Murray az alsó ágon van, ezért ő nem lép pályára hétfőn.

Bár az idei szezonban mindkét Grand Slam fináléját elvesztette – Sydneyben Angelique Kerber, Párizsban Garbiñe Muguruza verte meg –, a nőknél a hatszoros Wimbledon-győztes Serena Williams a favorit, akinek első ellenfele selejtezőkből érkező játékos lesz.

A torna második kiemeltjét, a Roland Garros friss királynőjét is nagy esélyesnek tartják a Wimbledon megnyerésére. A spanyol Garbiñe Muguruza tavaly a döntőig jutott, ahol attól a Serena Williamstől kapott ki, akit idén legyőzött a Roland Garros döntőjében megszerezve első Grand Slam-címét. Garbiñe Muguruza az olasz Camila Giorgi ellen kezd hétfőn.

Három román női játékos van a főtáblán, mind a hárman pályára lépnek az első nap. A torna ötödik kiemeltje Simona Halep a világranglista 40. szlovák Anna Karolina Schmiedlovával játszik az első körben hétfő délután. A torna 25. kiemeltje Irina Camelia Begu a világranglista 109. német Carina Witthoefttal, Patricia Maria Tig (100 WTA) a torna huszadik kiemeltjével, az olasz Sara Erranival játszik. 

A tenisztörténelem legrégebbi és a legtöbb hagyománnyal bíró versenyének idei két legnagyobb hiányzója a kétszeres Wimbledon-győztes spanyol Rafael Nadal, aki csuklósérülése miatt hagyja ki tornát, valamint a nőknél a kétszeres AusOpen-nyertes fehérorosz Viktorija Azarenka, aki térdsérülés miatt lépett vissza.

Kimaradt?