Hosszú idő után ismét első osztályú csapat lehet az Aradi UTA

Az Aradi UTA közel áll ahhoz, hogy három év leforgása alatt a harmadik feljutást ünnepelhesse: még két akadályt kell leküzdenie ahhoz, hogy ősztől az első osztályú bajnokságban szerepelhessen.

Június elsején és 4-én, vagyis szerdán és szombaton játsszák az osztályozót a másodosztályú labdarúgó-bajnokság két csoportjának második helyezettjei. Az első felvonást Călăraşi-on rendezik meg a helyi Dunărea és az Aradi UTA között, a visszavágót Aradon játsszák (mindkét meccs 18 órától kezdődik) – olvasható a román szakszövetség (FRF) honlapján. A párharc továbbjutójának még egy akadályt kell leküzdenie az első osztályba jutásért: június 8-án és 12-én az Liga 1 12. helyezettjével, az FC Voluntari-ral vív egy újabb selejtezős párharcot.

Az első csoportban azután dőlt el, hogy a Dunăreának „ráadást” kell játszania a feljutásért, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) törölte a csoportgyőztes bukaresti Rapid elleni hatpontos büntetést, így a fővárosi csapat maradt az egyenes ági feljutó. A második csoportban az UTA szombaton a 89. percben szerzett brassói győzelemmel (3–2) tartotta meg feljutási esélyeit (második lett a Medgyesi Gaz Metan mögött).

Az UTA közel áll ahhoz, hogy három éven belül a harmadik feljutást ünnepelhesse: az alapoktól újjáépített, nagy múltú – hatszoros román bajnok és kétszeres kupagyőztes – egyesület 2014-ben még a negyedik ligában (a „megye-egyben”) szerzett bajnoki címet, tavaly a harmadosztályból jutott a másodikba, idén pedig Nagy Roland edző tanítványai osztályozót játszhatnak a Liga 1-be kerülésért.

Mészár Sándor Arad megyei sport- és ifjúsági igazgató, az UTA újjáalapítója elmondta: méltóképp szeretnék befejezni az idényt azzal, hogy kiharcolják a feljutást. Az idén befektetett pénz és energia akkor térülne meg igazán, ha megszereznék az első osztályú tagságot, ami ráadásul a kitartó közönség vágya is, és ezt szeretnének teljesíteni – magyarázta.

Ha fel is jut, elképzelhető, hogy az egykori textilgyári klub, az UTA nem Aradon rendezi majd hazai meccseit, mert a Neuman Ferenc-stadion átépítés alatt áll, és a meghosszabbított átadási határidő szerint jövő ősszel, vagy csak 2018 elején nyithatja meg kapuit az ultramodernre és több mint 12 ezer fősre tervezett aréna. A csapat a legutóbbi két szezonban a nem éppen első osztályú újaradi Motorul-pályán fogadta ellenfeleit.

Kapcsolódók

Kimaradt?