EURO-2016: „leszedik” a drónokat Franciaország egéről

A tavaly novemberi párizsi terrortámadások miatt a francia hatóságok olyan új technológiát vetnek be a június 10-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságon, amelyekkel eltüntethetik az illetéktelenül repkedő drónokat a stadionok közeléből.

Ziad Khoury, az Eb biztonsági főnöke elmondta, hogy az intézkedésre azért van szükség, mert az elmúlt években megnőtt a drónhasználók száma. A hatóságok a francia állammal együttműködve az új technológiát 10 stadion és 24 edzőpálya környékén, illetve 51 mérkőzésen használják majd.

A módszer lényege, hogy a biztonsági erők a sportlétesítmények légterébe kerülő illetéktelen drónok működését megzavarják, sőt, átvegyék az irányításukat. Hozzátette, hogy ilyen technológiát még soha sem alkalmaztak sporteseményeken és ennek a legfőbb célja a megelőzés, nem az, hogy megsemmisítsék a repülő eszközöket. A technológia részleteiről a napoban döntenek.  

Így nem fordulhat elő olyan eset, amely a 2014. október 14-én rendezett Szerbia–Albánia Eb-selejtezőn történt, amikor egy pályára repülő drón miatt tört ki tömegverekedés.

Az állam azért is adott engedélyt a drónok elleni speciális technológia alkalmazására, mivel az utóbbi időben többször is nem kívánt drónaktivitást tapasztaltak nukleáris erőművek, katonai létesítmények vagy éppen az elnöki palota közelében.

Mint ismert, a francia rendőrség a közelmúltban 430 ezer euró értékben vásárol drónokat, amelyek a kis magasságban történő légi felügyeletben segédkeznek. Például ellenőrzik a nagyobb tömegeket ezzel segítve a rendőri munkát. A rendszer hackelésének veszélyét pedig azzal csökkentették, hogy titkosított kapcsolatot létesítettek a drón és üzemeltetője között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?