Adócsalással vádolják a Barca védőjét

A spanyol hatóságok adócsalással vádolják az FC Barcelona labdarúgóját, Adrianót, aki a gyanú szerint 646 ezer euró adót nem fizetett be 2011-ben és 2012-ben.

A 31 esztendős védő 2010-ben a Sevillából igazolt a katalán egyesülethez. A vádak szerint 2011-ben mintegy 189 ezer euró, egy évvel később 456 ezer euró adó befizetését kerülte el egy madeirai offshore-cégen keresztül. Az adóhatóság közleménye szerint Adriano március 7-én a teljes hátralékot befizette, így a bírónak kell döntetnie az eljárás esetleges megszüntetéséről.

Nem Adriano az egyetlen Barcelona-játékos, akivel kapcsolatban vizsgálódik a spanyol adóhivatal. Javier Mascherano januárban egy év börtönt és 800 ezer eurós pénzbüntetést kapott, miután tavaly októberben elismerte a bíróság előtt, hogy 2011-ben és 2012-ben körülbelül 1,5 millió eurót nem fizetett be a spanyol adóhatóságnak. Ennek ellenére valószínűleg nem kerül rács mögé, mivel Spanyolországban a két évnél rövidebb időtartamú büntetések esetében nem feltétlenül kell börtönbe vonulni.

Az ötszörös aranylabdás Lionel Messit édesapjával, egyben menedzserével együtt - azzal vádolják, hogy 2007 és 2009 között 4,1 millió eurót nem fizetett be a spanyol államkasszába. Jorge Horacio Messi, a futballista apja azóta ötmillió eurót már befizetett adóhátralék címén. Ha őt és fiát bűnösnek találják a háromrendbeli adócsalásban a május 31-én kezdődő bírósági tárgyaláson, akár két év börtönt is kaphatnak.

Neymar, illetve hozzátartozói számláin tavaly szeptemberben 48 millió dollárnyi (13,6 milliárd forint) összeget fagyasztott be a Sao Paulo állami bíróság, mert a 23 éves csatár 2011 és 2013 között - még a Santos játékosaként - feltételezhetően mintegy 16 millió dollárnyi adót nem fizetett be.

A Barcelona korábbi elnöke, Sandro Rosell 2014 januárjában mondott le a Neymar átigazolásával kapcsolatban kirobbant adócsalási ügy miatt, amelyben a klubot jelenleg vezető Josep Maria Bartomeu is gyanúsított.

Kimaradt?