Kiállítás Nagyváradon: a magyar sport története jelvényekben

Sport- és turisztikatörténeti jelentőségű érmek, jelvények és Puskás Öcsi egy meze is látható két héten át a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban. Magyari Imre gyűjtő egyéni kiállítását április 19-én nyitották meg a 25. Festum Varadinum keretében, és a következő két hétben a Lorántffy-központban.

A megjelenteket házigazdaként Veres Kovács Attila lelkész köszöntötte, majd Magyari Imre elmesélte, hogy hatvan éve, tízéves kora óta gyűjti a különféle jelvényeket.

A gyűjtőszenvedély akkor kezdődött, mikor tízévesen megkapta az első pionírjelvényét, mesélte az idős úr, majd rájött, hogy a világ minden tájáról miden jelvényt nem tud összegyűjteni, ezért elsősorban a sportjelvényekre, érmekre szakosodott, azon beül is kiemelt figyelmet szentel a magyar sportnak. Nemcsak a magyar labdarúgás története, hanem Magyarország története is követhető a jelvényektől, hiszen Ungvártól Újvidékig, Trencséntől Székelyudvarhelyig voltak például futballcsapatok, s azoknak jelvényei, mondta a gyűjtő, akit a FIFA és az UEFA is jegyez különleges darabjai okán.

A jelvénykészítés régebben külön szakma is volt, igényes darabok kerültek ki a vésnökök kezei alól, mondta Magyari Imre, akiről megtudtuk, hogy több mint kétezer darabos gyűjteményéből több száz látható a kedden megnyitott kiállításon.

Kimaradt?