Férfi kosár: 14 országot kizártak a 2017-es Eb-ről

Az Európai Kosárlabda-szövetség (FIBA Europe) 14 országot kizárt a 2017-es Európa-bajnokságról – a legnagyobbakat is. Mint ismeretes, a kontinentális torna egyik helyszíne Kolozsvár lesz.

Óriási botrány van kialakulóban az európai férfi kosárlabdában. Mint ismert, az Euroligát és a EuroCupot szervező ULEB ellen megindult a FIBA Europe kampánya már a legutóbbi idény előtt, a Bajnokok Ligáját el is indítják a most következő szezonban, a szankciók pedig világosak voltak: aki az ULEB sorozatait választja a 11 A-licences klubon kívül, annak a csapatnak az országát kizárják a nemzetközi versenyekről, amennyiben a csapatot nem zárják ki az adott bajnokságból.

Ennek több megoldása is lehetett volna, de mivel az ULEB kiírásai szakmailag magasabb színvonalat garantálnak, többen is azt választották, hogy az ULEB-nél maradnak, ennek viszont meglett a következménye: David Pick (eurobasket.com) információi szerint a FIBA 14 országot kizárt a 2017-es Európa-bajnokságról, méghozzá olyanokat is, mint például Spanyolország vagy Szerbia.

A teljes lista: Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Montenegró, Macedónia, Oroszország, Spanyolország, Bosznia-Hercegovina, Litvánia, Olaszország, Görögország, Izrael, Törökország, Lengyelország.

Április 20-ig van lehetőségük fellebbezni az országoknak, de csak azt támadhatják meg, hogy nem indul csapatuk a EuroCupban vagy az Euroligában – ha a döntés ellen akarnak fellebbezni, azt valószínűleg az ULEB-bel közösen teszik meg. Törökország (és mások mellett Izrael is) egyébként rendező lenne, ráadásul a torna főbb szakaszát, a végjátékot ott bonyolítanák, de ha minden marad a jelenlegi helyzetben, akkor másodjára is új helyszínt kell keresni a kontinensviadalnak – eredetileg Ukrajna rendezte volna, amelytől az országban uralkodó állapotok miatt vették el a jogot.

A franciák azonnal esélyessé is léptek elő, rajtuk kívül csak a cseheket és két társrendező, a finneket és a románokat nem zárták ki a már biztosan kijutók közül, úgyhogy húsz hely van még elvileg az Európa-bajnokságra.

A FIBA beváltotta a fenyegetéseit, kérdés, meddig állja a sarat – józan ésszel nem gondolhatja senki komolyan, hogy ezen országok nélkül bárkit komolyan érdekel majd az Eb.

Kapcsolódók

Kimaradt?