Lehet jelentkezni a Békéscsaba–Arad–Békéscsaba Szupermaratonra

A Békéscsaba–Arad–Békéscsaba Szupermaratona régió legnagyobb határon átnyúló tömegrendezvénye. A kétnapos verseny a 19. kiírásához érkezik.

Péntek estétől a romániai érdeklődők is jelentkezhetnek a 19. Békéscsaba–Arad–Békéscsaba Szupermaratonra, Kerékpár- és Görkorcsolya-túrára. A rendezvény évről évre ezreket mozgat meg Magyarország és Románia különböző vidékeiről, de voltak már baltikumi, sőt észak-afrikai résztvevői is az erőpróbának. Tavaly például közel ezer volt a nevezők száma, és ha hozzávesszük akísérőket, edzőket, családtagokat, ennek a számnak a sokszorosát kapjuk.

Idén május 21-én és 22-én zajlik a vetélkedő, a mezőny mindkét nap 100 kilométert tesz meg: az igazán kitartók futva (egyéniben vagy váltóban), a többség kerékpáron, egy maroknyian pedig görkorcsolyán. A rajt szombaton reggel lesz Békéscsabán, majd a Szabadkígyós–Újkígyós–Pusztaottlaka–Medgyesegyháza–Mezőkovácsháza–Battonya–határátkelő–Tornya–Kisvarjas útvonalon érkeznek meg Aradra a résztvevők, másnap ugyanezen az útvonalon haladnak vissza. Igazolt és amatőr versenyzők, hobbikerékpárosok egyaránt benevezhetnek, különböző korosztályú és felkészültségű jelentkezőket egyaránt várnak. Van, aki rendszeresen velocipéddel (a bicikli őse) teszi meg a távot, egy győri karitatív klub tagjai pedig tandemkerékpárokon látássérült társaikkal tekernek végig. A befutónál a versenyzőket frissítővel és orvosi segítségnyújtással, az érdeklődőket koncertekkel és lacikonyhával várják.

Akárcsak eddig, a romániai résztvevőknek most sem kell nevezési díjat fizetniük, és a szervezők ingyen fuvart és szállást biztosítanak nekik Békéscsabán – mondta Mészár Sándor, az Arad Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság vezetője. Az intézményen kívül az aradi önkormányzat és a városi művelődési központ szervezi a versenyt, míg magyarországi oldalról a Békéscsabai Atlétikai Club a főszervező. Jelentkezni a www.supermaraton.eu internetes oldalon lehet május 8-ig.

Kezdetben (az első szupermaratont még Békéscsaba és Nagyvárad között rendezték, utána folyamatosan Arad volt a partnert) a határok átjárhatóvá tételéért, a sportnak a népekete, nemzeteket összekötő szerepének bizonyításáért rendezték meg a versenyt, de Bognár Levente aradi alpolgármester szerint a közel húszéves hagyományú rendezvény a régió legnagyobb érdeklődéssel vár, és legnépesebb határon átívelő tömegrendezvényévé vált.

Kimaradt?