EL: a Liverpool simán legyőzte a Manchester Unitedet

Az Európa-liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésein a Liverpool végig jobban játszva simán legyőzte a Manchester Unitedet, de ha jobban összpontosítanak a játékosai, már formasággá tehették volna a visszavágót. A spanyol párharcban az Athletic Bilbao került előnybe, a Villarreal két góllal múlta felül a Leverkusent, míg a Lazio döntetlenre végzett a Sparta Praha otthonában.

LIVERPOOL–MANCHESTER UNITED 

Úgy kezdődött a meccs, hogy potyogni fognak a gólok. A Liverpool kíméletlenül a kapuja elé szegezte a Manchester Unitedet, és csak De Geának volt köszönhető, hogy nem sikerült betalálni a hazai csapatnak.

Annyira a levegőben lógott a gól, hogy nem is kellett rá sokáig várni. A 20. percben Depay szabálytalankodott a tizenhatos vonala közelében Clyne-nal, a megadott tizenegyest pedig az ezen a meccsen kezdőbe visszatérő Sturridge váltotta gólra. 1–0

A gól sem változtatott a meccs képén. Sturridge majd Lallana is gólt szerezhetett volna, ha tétlenkedik a kapu előtt De Gea…, de nem tétlenkedett. Az első félidő végén a vendégszurkolóknak nagy kő esett le a szívéről. Akkor sem szólhattak volna, ha hárommal vezet a Liverpool.

A második félidőben feljött az MU, kiegyenlítettebb lett a játék. Ez egyben a színvonal és az izgalom rovására ment. Aztán a 65. perctől újra támadni kezdett a Liverpool, ahogy a csövön kifért. Megint beszorult a vendégcsapat, de nem tudta kihúzni gól nélkül. A 73. percben lesről indult, de szép támadás végén Firmino növelte az előnyt. 2–0A maradék időben is nagyon halvány volt a Manchester, amelynek nehéz dolga lesz a visszavágón.

ATHLETIC BILBAO–VALENCIA 

Ez a két csapat először találkozott egymással az európai porondon, persze korántsem voltak ismeretlenek egymás számára, Spanyolországban ugyanis 174 mérkőzést játszottak eddig. A hazai pályán szereplő Bilbao Raúl García fejesével került előnybe az első félidőben, ami tulajdonképpen papírforma volt, ha azt nézzük, hogy az öt topliga csapatai közül az Athletic szerezte a legtöbb fejes gólt, ez már a 23. volt a szezonban. Ezzel együtt a Valencia helyzete sem reménytelen a visszavágó előtt. 

VILLARREAL–LEVERKUSEN

A Villarreal folytatta remek hazai sorozatát a nemzetközi kupában, a Leverkusent is kapott gól nélkül múlta felül. Cédric Bakambu már a negyedik percben betalált a Bayernek, és ha nincs Bernd Leno, több góllal is vezethetett volna a spanyol együttes a szünetben. Bakambu az 56. percben megduplázta a Villarreal fórját, ezzel nagy lépést tett a négy közé jutás felé a „sárga tengeralattjáró". Ha még nem lett volna elég a Leverkusen problémája, Christoph Kramert sérülés miatt kellett lecserélni, míg Tin Jedvajt kiállították a hosszabbításban.

SPARTA PRAHA–LAZIO

A Sparta még veretlen volt az El aktuális kiírásában, és bár ez most sem változott, az idegenben szerzett góllal a Lazio került valamivel kedvezőbb helyzetbe. Martin Frydek révén a cseh csapat szerezte meg a vezetést az első negyed óra végén, de az olaszok részéről Marco Parolo gyorsan lecsapott egy kipattanóra, így már a szünetre kialakult a végeredmény. 

EURÓPA-LIGA, NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK

  • Villarreal (spanyol)–Leverkusen (német) 2–0 (Bakambu 4., 56.)
  • Athletic Bilbao (spanyol)–Valencia (spanyol) 1–0 (Raúl García 20.) 
  • Liverpool (angol)–Manchester United (angol) 2–0 (Sturridge 20. – 11-esből, Firmino 73.)
  • Sparta Praha (cseh)–Lazio (olasz) 1–1 (Frydek 13., ill. Parolo 38.)
  • Sahtar Doneck (ukrán)–Anderlecht (belga) 3–1 (Taison 21., Kucser 24., Eduardo 79., ill. Acheampong 68.)
  • Basel (svájci)–Sevilla (spanyol) 0–0 
  • Borussia Dortmund (német)–Tottenham (angol) 3–0 (Aubameyang 30., Reus 61., 70.) 
  • Fenerbahce (török)–Braga (portugál) 1–0 (Mehmet Topal 82.)

Kimaradt?