Technikai doppingolással vádolnak egy belga kerékpárost

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke, Brian Cookson hivatalosan is megerősítette, hogy a kerékpárba rejtett elektromotort találtak a cyclocross világbajnokságon a belga  Femke Van den Driessche bringájában.

„Nem titok, hogy motort találtunk, valóban technikai doppingolás valósult meg” – mondta az UCI elnöke sajtótájékoztatón, majd a twitteren is hozzátette, hogy elfogadhatatlan a technikai csalás, és mindent meg fognak tenni, hogy nullára csökkentsék az esélyét, hogy valakinek eszébe jusson így csalni – írka a bikemag.hu.

A belgiumi Zolderben rendezett cyclo-cross világbajnokság első napján a női U23-as verseny végét követően a szúrópróbaszerű ellenőrzés során egy rásegítő motort találtak a belga Femke Van den Driessche kerékpárjában. Driessche előzetesen favoritnak számított, ám végül nem fejezte be a versenyt.

Érdekesség, hogy a belga lány, akit technikai doppinggal gyanúsítanak, éppen technikai hiba miatt adta fel a versenyt. Az UCI felelős szakágvezetője, Peter van den Abeele úgy nyilatkozott, hogy az elektromotorokat detektáló rendszert tesztelték a vb-n, nem gondolták, hogy találnak is valamit, csak jó lehetőségnek tűnt. A technikai csalásért minimum 6 hónapos eltiltás és 20-200 000 svájci frank közötti büntetés járhat.

A tavalyi U23-as Európa-bajnok tagadja a vádakat, azt mondta, őt is meglepte az egész, de ártatlannak tartja magát.

„Én nem tudtam az egészről semmit. Nem tudom, az a kerékpár hogyan került oda, hiszen nem is az enyém. Talán egyik barátomé, aki tavaly megvette az egyiket tőlem, és összekeverték vele. Az biztos, hogy amit én használtam a verseny során, abban semmi sem volt. Keményen edzem azért, hogy sikeres legyek, cseppet sem vicces, hogy ilyen súlyos vádakkal illetnek” – nyilatkozta Femke Van den Driessche a Cyclingnewsnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?