Djokovic hatodszor bajnok Ausztráliában

A világelső Novak Djokovic megvédte címét az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, mivel a vasárnapi döntőben 2 óra 54 perc alatt legyőzte a brit Andy Murrayt, és hatodszor diadalmaskodott Melbourne-ben.

Az előjelek a szerb klasszis sikerét ígérték: még nem vesztett finálét az Australian Openen, eddigi mérkőzéseinek 90 százalékát megnyerte a Flinders Parkban, és 21/9-re vezetett a skót ellen kettejük különpárharcában, aki utóbbi 11 meccsükből tízet elvesztett. Az egy héttel idősebb Murraynél kérdéses volt a koncentráció is, mivel korábban közölte, hogy felesége bármikor szülhet, és ebben az esetben azonnal hazautazik Ausztráliából.

A csata első felvonása rendkívül egyoldalúra sikeredett, a sokkal frissebbnek tűnő szerb játékos már 5:0-ra is vezetett, és fél óra alatt szettelőnybe került. A folytatásban a 28 éves Djokovic 3:3-nál brékelt, ám négyszer finalista skót ellenfele visszajött, csakhogy 6:5-nél (többek között egy 36 ütéses labdamenetet követően) ismét elbukta adogatását, ami a második szettjébe került.

A harmadik játszma rögtön Djokovic-brékkel indult, ekkor úgy tűnt, hogy a világelső könnyedén nyeri a döntőt, ám 2:3-nál Murray visszavette az elvesztett szervát. A felek így jutottak el a rövidítésig, amelyben a belgrádi játékos 6-1-nél öt meccslabdához jutott, és a harmadikat már nem szalasztotta el.

A 61. tornáján győztes Djokovic ezzel begyűjtötte 11. Grand Slam-trófeáját, utolérve az örökranglista ötödik helyén a svéd Björn Borgot és az ausztrál Rod Lavert.

Az olimpiai bajnok Murray ötödik fináléját vesztette el Melbourne-ben, és továbbra is két GS-sikernél (US Open 2012, Wimbledon 2013) tart.

Eredmény, férfi egyes, döntő:

Djokovic (szerb, 1.)-Murray (brit, 2.) 6:1, 7:5, 7:6 (7-3)

Kapcsolódók

Kimaradt?