Blatter elleni döntő jelentőségű bizonyítékokkal szolgált egy informátor

Egy informátor döntő jelentőségű bizonyítékokkal segítette a svájci államügyészség nyomozását, melyet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) eltiltott elnöke, Joseph Blatter ellen folytat. Andre Marty, az államügyészség szóvivője az ARD-nek adott csütörtöki interjúban azt mondta, egy tanú „releváns és érdekes információkkal” szolgált, amelyekkel nagyban előremozdította a vizsgálatot.

Blattert és az európai szövetséget (UEFA) vezető Michel Platinit a FIFA független etikai bizottsága decemberben azért tiltotta el nyolc évre minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, mert utóbbi kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet elmondása szerint tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál.

Az etikai bizottság a büntetés indoklásában „összeférhetetlenséget” és „hűtlen kezelést” említett, s jelezte: a 2011-es kifizetésnek „semmilyen jogalapja nem volt”. Blatter és Platini már az ítélet kihirdetése után jelezte, hogy fellebbezni fog. Az ügyben a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki Blattert, de a játékosként háromszoros aranylabdás Platinival szemben is nyomoz a svájci államügyészség.

A 79 éves Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, a 60 esztendős Platini pedig - aki a FIFA alelnöke is egyben - 2007 óta az UEFA-t. Utóbbi számított egészen októberi eltiltásáig a február 26-án esedékes FIFA-elnökválasztás esélyesének.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?