Hazai sikerek a katalán-baszk és madridi derbiken

A Barcelona 5–1-re legyőzte az Athletic Bilbaót a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Primera División) 14. fordulójának szombati játéknapján. A mezőnyt veretlenül vezető Barca sorozatban a hetedik bajnokiját nyerte meg.

Esélye sem volt a Bilbaónak

Mintegy húsz percig reménykedhetett az Athletic Bilbao abban, hogy sikerül olyan eredményt elérnie a Camp Nouban, ami a régi szép időket idézi – voltak olyan évtizedek, amikor a baszkok kirakatcsapata nemcsak tartotta a lépést Katalónia büszkeségével, hanem alkalomadtán meg is előzte.

A kimaradó helyzetek húsz percébe még belefért, hogy visszakeressük az Athletic utolsó győzelmét – 2006. május 20., 3–1 –, továbbá összesítsük, hogy az azóta lejátszott meccseik közül öt döntetlenre végződött, tizenhármat pedig a Barcelona nyert meg.

S hogy meglesz a 14. siker is, az a szünetre egyértelművé vált. A 22. percben Piqué egy kipattanó labdát préselt be közelről (1–0), két perc elteltével Lionel Messi is beköszönt (2–0), majd az első játékrész hajrájában következett Adriano, aki remek Messi-cselek és egy kiváló Fabregas-indítás után bombázott közelről a léc alá (3–0).640REU 1716700

No de vissza egy picit a második gólhoz, amelyet a hivatalos források Messinek adtak – ami azért fontos, mert beleszámít az argentin nagy rekordkísérletébe. Ugyanakkor tény, hogy a kapus mellett elpörgetett, az üres kapu felé tartó labdába a bilbaóiak egyik védője, a menteni igyekvő Amorebieta is belerúgott egy isteneset a gólvonal előtt. Spanyol gyorshírek szerint a játékvezető, nyilván a támadójátékot támogató filozófia jegyében, Messinek adta a gólt – vitatkozni persze lehet, kissé lejjebb szabad is a pálya!

A második félidőre is maradt látnivaló bőven, például az a nagyszerű Iniesta-bokapassz, amelyikből Fabregas a jobbösszekötő helyéről a rövid sarokba ágyúzta a negyedik gólt is (4–0).

Szép volt az is, ahogyan Iturraspep kiugratta a lescsapdát átlépő Ibai Gómezt, és ahogyan a labdát megszelídítő támadó belőtte a becsületgólt (4–1). Az utolsó szót természetesen Messi mondta ki – ő lőtte be a barcelonaiak ötödik gólját (5–1).

Messi a legutóbbi négy mérkőzésén rendre duplázott, idénybeli mérlege 84 gólt számlál, azaz már csupán egy gól a lemaradása a naptári éves rekordot 1972 óta tartó legendás Bayern München-támadótól, Gerd Müllertől.

A Barca is csúcsot döntött: az éllovas 14 forduló után negyven pontot tudhat magáénak, ami eggyel több, mint amennyivel (átszámítva az akkor kétpontos rendszer számait) a Real Madrid az 1961–62-es szezon 14. fordulója óta tartotta a spanyol rekordot.

A Real nyerte a madridi rangadót

Madridban a Barcelonát üldöző fővárosi csapatok össze egymással, és a hazai Real Madrid két góllal megverte a második helyen álló Atlético Madridot. 

A vendégek kezdték jobban a mérkőzést, a fehér mezesek alig lépték át a felezővonalat – az első kapura lövés így is a Realé volt, de Pepe közeli perdítését nagy bravúrral védte Iker Casillas...

Az első negyedóra után aztán Cristiano Ronaldo megmutatta, merre és legfőképpen hogyan kell rúgni: jó 28-ról parádésan tekert egy szabadrúgást a jobb alsóba. Ezt követően is „csapkodtak" a felek, nem alakult ki folyamatos játék, élvezhető pedig pláne nem.realjo640

A szünetig a csontrepesztő belemenések, a sunyi kis szabálytalanságok és a céltalanabbnál fantáziátlanabb passzok között mindössze egy távoli Ronaldo-lövést láthattunk, amely emlékeztetett arra, hogy a két játékoskeret összértéke több mint 800 millió euró.

A fordulás után meglepetésszerűen aktívan kezdtek a csapatok, de pár szép lövés és akció után váratlanul visszasüllyedt a középszerűségbe a mérkőzés, és újra csak egymás faragásában jeleskedtek a felek. Azért a realos klasszisok csak-csak megvillantak olykor: Cristiano Ronaldo szép passza után Mesut Özil rúgott gyönyörű gólt, majd a portugál tekert a lécre egy 17 méteres szabadrúgást, aztán egy kontra során a jobb oldali kapufát is megdöngette.

Az Atlético nem tudott már újítani, ami nem meglepő, hiszen előtte nyomokban sem emlékeztetett őszi önmagára, pedig a Real sem volt csúcsformában – csak éppen pár szép akcióval magabiztosan nyerte meg a rangadót, és söpörte be a három pontot.

Kimaradt?