Így reagált Gyárfás Tamás Hosszú Katinka kritikáira

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke szerint meg kell találni a közös hangot azután, hogy a világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka kedden sajtótájékoztatón súlyos kritikát fogalmazott meg a szervezettel szemben.

„Mi értük vagyunk, ennek bizonyságát kell adni és az is kell, hogy Katinka érezze, tapasztalja ezt – szögezte le a sportvezető az MTI-nek adott nyilatkozatában. – Bízom benne, hogy helyt tudunk állni, hozzá tudjuk segíteni Katinkát és társait a sikerekhez."

A Vasas versenyzője azt kifogásolta, hogy a sikeres kazanyi világbajnokság után augusztusban felkészülése körülményeinek javításában kért segítséget a szövetségtől, hogy fenntartsa versenyelőnyét, de ebből az azóta eltelt négy hónapban semmi nem valósult meg. A tavaly a nemzetközi szövetség (FINA) által az év női úszójának választott sportoló kifejtette: olyan masszőrt szeretne, aki vele utazna valamennyi versenyre, továbbá kért privát helyiséget és erősítő gépeket az uszodába, valamint egy videóelemző programot.

Húsz stíluselemző kamerát rendeltek

„Egy kamerát jelzett, amire szüksége lenne, egy digitális kamerát a stíluselemzésre. Ennek darabja 3 millió forint, Hollandiában rendeltük meg és húszat kértünk, mert olyannyira igaza van, hogy Gyurta Dani, Cseh Laci és a meghatározó klubok mind-mind Katinka kérésének köszönhetően ebben részesülnek. Emellett rendeltünk 73 millió forintért egy kamerarendszert az újonnan átadásra kerülő Tüske uszodába, a Nemzeti Sportközpontokkal már tárgyaltunk ennek az érzékeny rendszernek a beépítéséről" – mondta Gyárfás Tamás a konkrétumokról és megjegyezte: csaknem másfél hónapja még a netanyai rövid pályás Eb előtt volt egy beszélgetés a szövetségben, ahol megfogalmazódtak Hosszú Katinka kérései.

A masszőrről úgy nyilatkozott a MÚSZ-elnök, hogy az a szakember, akit Hosszú Katinka szeretne, Debrecenben él és annak ellenére nem akar Budapestre költözni, hogy magasabb fizetést ajánlottak neki és lakást is béreltek volna a számára.

„Ennek ellenére ott volt velünk világkupa-versenyen Dohában, Dubaiban, Pekingben és Tokióban, lehet, hogy egy várost tévedek, de az említett helyeken a masszőr ott volt a szövetség költségén" – jelentette ki Gyárfás Tamás, hozzátéve: arról nem tudott, hogy a Komjádi-uszodában Hosszú Katinkának a medence partján kellett öltöznie, ezt nagyon sajnálja és orvosolni kell a problémát.

Azzal kapcsolatban, hogy Hosszú Katinka jelezte, többek nevében szólt, Gyárfás Tamás arra kérte a többi úszót is – Gyurta Dánielt, Cseh Lászlót, Bernek Pétert, Verrasztó Dávidot, Kapás Boglárkát, Jakabos Zsuzsannát név szerint is említve –, hogy ha gondjuk van, azt jelezzék, mert ezért van a szövetség, amelynek kötelessége helytállnia.

Amit Katinka művel, egyedülálló és utolérhetetlen

„Katinka a világ legjobb úszója, a világ egyik, ha nem a legnagyobb sportolója a szememben. Értelemszerűen minden gondolatát, szavát, kérését, igényét komolyan kell venni. Azt viszont nem várhatja el, hogy olyan magasságokba emelkedjen a szövetség, mint amilyenben ő van, mert ilyenből csak egy van, mint Katinka, aki világrekordokat döntöget, tehát az úszószövetség ezeket a csúcsokat nem fogja tudni döngetni, de mindent meg kell tennie, hogy segítse őt és a többieket is. Tény, hogy rendezünk vb-t, épül új uszoda, vannak programjaink, ez azonban nem egyedi, ilyet mások is csinálnak, amit azonban Katinka művel, egyedülálló és utolérhetetlen. Mi azért vagyunk, hogy a csillagokat segítsük, s értük kell, hogy dolgozzunk" – mondta Gyárfás Tamás.

Hosszú megbántotta Gyárfást az elutasítással

A sportvezető kitért arra is, hogy Hosszú Katinka azt vélelmezi, azért nem kapta meg azt a segítséget, mert a 2017-es, hazai vb promóciójában nem vállalt szerepet.

„Bevallom, nekem az volt a szándékom, hogy ebben a filmben Katinka is benne legyen, megjelenjen, ő azonban azt mondta, ebben most nem vesz részt. Ezt tudomásul vettem, de bevallom férfiasan, magánemberként bántott. Mert itt akárhogy is nézzük, a kormány egy uszodát épít a vb miatt, a jogdíj tekintélyes, mindenki azért dolgozik, hogy ez a világbajnokság olyan legyen, hogy Magyarország büszkén nézhessen bárkinek a szemébe, az egész világ előtt nőjön a tekintélyünk. Nemet mondott, ez engem bántott, de hangsúlyozom, a kamerákat megrendeltük, a külön kamerarendszert megrendeltük, nem ezért nem kapott öltözőt, a masszőr ott volt és a jövőben is szolgálni fogunk, mert ezért vagyunk" – fogalmazott az elnök.

Gyárfás Tamás azt is hangsúlyozta: a legjobb az lenne, ha az együttműködés olyan irányt venne, hogy ha a szövetség Hosszú Katinkát szólítja a vb, a hírverés érdekében, akkor szeretné, ha a versenyző jó szívvel és nem kötelezettségérzet alapján állna rendelkezésre.

A MÚSZ elnöke kitért még Hosszú Katinka edzőjére, egyben férjére, Shane Tusupra is. Gyárfás Tamás szerint az edzővel való megromlott viszonya egy félreértésre vezethető vissza. Tusup azt kifogásolta, hogy a herningi rövid pályás Eb-n annak ellenére nem Gyárfás Tamás adta át az ezüstérmet Hosszú Katinkának, hogy bemondták a nevét. Emiatt az úszó és férje úgy érezték, hogy a sportvezető nem értékeli az ezüstérmet. Gyárfás Tamás kijelentette: nem így megy a díjátadás, egy nappal előbb már értesítik és nincs olyan, hogy a helyszínen nem adja át az ezüstérmet, mert attól a pillanattól már nem lenne se LEN-kincstárnok, se FINA-alelnök, mert megsértené az alapvető etikai normákat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?