Egész alakos szobrot kapott Debrecenben a januárban elhunyt Buzánszky Jenő

Debrecenben csütörtökön felavatták az egyetem sporttudományi oktatóközpontját, a komplexum 1,8 milliárd forint európai uniós támogatással valósult meg. A sportcentrum átadását megelőzően az épület előtt leleplezték Buzánszky Jenőnek, az Aranycsapat januárban elhunyt hátvédjének az egész alakos bronzszobrát.

"Alig ment el, újra itt van bronzba öntve" - mondta a szobor avatásakor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Hozzátette: jó csatárok nélkül nem lehet nyerni, de ha hiányzik a jó hátvéd, veszít az ember. A tárcavezető arról is beszélt, hogy amit Buzánszky Jenő nyújtott, az több, mint sportteljesítmény. De "mit ér a sportteljesítmény emberi teljesítmény nélkül?" - kérdezte, s rámutatott: Buzánszky Jenőben mindkettő, a személyiség és a sportteljesítmény együtt volt jelen.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora elmondta: a szobor az idős Buzánszky Jenőt ábrázolja, az elmúlt tíz évet szimbolizálja, amit a neves labdarúgó a Debreceni Egyetemmel töltött. Felidézte:Buzánszky Jenő évente 3-4 alkalommal tartott előadásokat az egyetemen. Juha Richárd egészalakos szobrával a 49-szeres magyar válogatott labdarúgó, a Debreceni Egyetem utazó sportnagykövete és a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa névadója előtt tiszteleg az intézmény. 

"A humanizmus, a tisztesség, a becsületesség, a szolgálat" jellemezte Buzánszky Jenő egész életét és munkáját - emlékezett a sporttárs, Kamuti Jenő világbajnok tőrvívó a Nemzet Sportolójára, az Aranycsapat hátvédjére.

Fia, ifjabb Buzánszky Jenő édesapjára emlékezve kiemelte: kevés gyerek érheti meg, hogy halála után alig egy évvel már szobrot állítanak az apjának. Felidézte: édesapja sokat tett az utánpótlás-képzés segítéséért, s bár nem érhette meg, hitte, hogy a magyar válogatott kijuthat az Európa Bajnokságra.

A Buzánszky-szobor leleplezését és megkoszorúzását követően ünnepélyesen átadták a sporttudományi oktatást és kutatást, valamint az egyetemi verseny- és szabadidősportot is kiszolgáló oktatóközpontot.
 

Kimaradt?