A Görbicz-botrány egyik főszereplője volt az új román sportminiszter

Az új román sportminiszter, Elisabeta Lipa is főszereplője volt az Oltchim Râmnicu Vâlcea és a Győri Audi ETO női kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzést megelőző, Görbicz Anita mezének gyalázásával kapcsolatos botránynak.

Ismert, hogy az egyik legolvasottabb román sportújság, a Pro Sport úgy harangozta be 2013 áprilisában játszott összecsapást – amelyet egyébként 24-22-re a Győr nyert meg Bukarestben -, hogy ismert román sportolókat szólaltatott meg, fényképezett le a Vâlcea, illetve a Győr jelképeivel.

A fotókon a Győri Audi ETO sztárjátékosa, Görbicz Anita nevével ellátott 13-as mezzel a kezében Ionela Țârlea olimpiai ezüstérmes futó a hüvelykujját lefelé fordítva mutogat, Elisabeta Lipa jelenlegi miniszter ötszörös olimpiai bajnok evezős úgy tesz, mintha szét akarná tépni a mezt, a maratoni futás ötkarikás bajnoka, Constantina Diță eldobja azt, a súlylökő Nicoleta Grasu pedig rálép Görbicz trikójára. A ProSport Lipát és Grasut idézve azt írta: “Győzzetek mindenáron, akár Anita mezének letépése árán is!”

Akkor a magyar kézilabda szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság is tiltakozott, illetve a több román és magyar nyelvű, gyalázkodó komment mellett megannyi román hozzászóló elítélte és sportszerűtlennek tartotta a furcsa fotósorozatot.

Elisabeta Lipa azóta sem szólalt meg ebben az ügyben. A Pros Sport utóbb elnézést kért a képekét. A lap főszerkesztője Lucian Lipovan azt nyilatkozta, semmiféle támadó szándékuk nem volt sem Görbicz Anita, sem a Győri ETO, sem a magyarok ellen. „Nagyon sajnáljuk, hogy rossz érzést keltettünk az emberekben, és elnézést kérünk mindenkitől, akit megbántottunk” – mondta az újságíró.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?