Eb-pótselejtező: Svédország és Ukrajna az utolsó két továbbjutó

Hazai győzelme után Svédország és Ukrajna is kiharcolta idegenben a 2016-os Európa-bajnoki részvételt. Az északiak Zlatan Ibrahimovic duplájával 2–2-t játszottak Dániában, míg az ukránok 1–1-et Szlovéniában, és a hazai győzelmük után ez a párharc megnyerését jelentette.

Dánia-Svédország

Hatalmas elánnal vetették magukat harcba a Svédországban csak 2–1-re kikapó dánok a pótselejtező visszavágóján, jó húsz perc alatt hétszer is kapura lőttek – egy alkalommal Källström mentett szorongatott helyzetben lécre saját kapuja előtt. Nem sokra rá a másik kapu előtt vitézkedett, ravaszul középre adott labdáját Zlatan Ibrahimovic kapásból lőtte a kapuba. 0–1!

Bombaformában van a 34 esztendős svéd ék, ezelőtti 12 válogatott mérkőzésén ugyanennyi gólt lőtt, és adott két gólpasszt, azaz mindent megtesz azért, hogy talán utolsó nagy tornájára kijusson válogatottjával – a második félidőben többször is nagyot mentett fejjel kapuja előterében.

Megzavarta a kapott gól a dánokat, Daniel Agger majdnem öngólt vétett, Christian Eriksen ziccert rontott – a hajrá előtt Zlatan Ibrahimovic meg minden fontos kérdést eldöntött egy káprázatos szabadrúgásgóllal: 0–2!

Ugyan Yussuf Poulsen szépíteni tudott jó húsz perccel a vége előtt (1–2), a végén Jannik Vestergaard meg egyenlített, de a 2–2 azt jelentette, elveszítették a dánok a nagy északi párharcot, a legendás játékos, majd szövetségi kapitány, Morten Olsen pedig nem tudott szépen búcsúzni a válogatottól.

Szlovénia-Ukrajna

Rendkívül paprikás hangulatban kezdődött a mérkőzés. A szlovén játékosok rögtön fel akarták hergelni az ukránokat, akik nem is maradtak adósok, de a bíró gyors sárga lapokkal lehűtötte a kedélyeket.

A vendégek tudták, hogy az első meccsen szerzett, 2–0-s előnyük nagyon sokat érhet a végelszámolásnál, ezért kivárásra játszottak, nem nagyon támadtak. Ha az ukránok nem mentek előre, megtették a hazaiak, és ennek már a 11. percben meg is lett az eredménye. Birsa jobb oldali beadását Bezjak megcsúsztatta, és hiába védett Pjatov, a jó helyen álló Bostjan Cesar néhány lépésről a hálóba vágta a labdát: 1–0!

A gól után is aktívabb volt Szlovénia, de nem rohanhatott fejetlenül előre, mert egy ukrán gólra néggyel kellett volna válaszolnia. A küzdelem rendkívül elszánt volt, de igazán nagy helyzetet nem lehetett feljegyezni, így a félidőre maradt az egygólos hazai előny.

A második félidőben esett a játék színvonala, de a küzdelem egy szemernyit sem lanyhult. Annyi különbséget lehetett megfigyelni, hogy az ukránok többször tűntek föl Handanovic kapuja előtt, és úgy tűnt, fárad a hazai csapat. A vendégek támadásai egyre veszélyesebbek voltak, és egyre többször maradt le a hazai védelem.

Az utolsó negyedórában a maradék erőtartalékait is mozgósította a hazai csapat. Előbb Cesar fejelt nagy helyzetben, de Pjatov védett, akárcsak a 81. percben Krhin próbálkozásánál. A 85. perctől kezdve pedig egészen beszorult Ukrajna.

Aztán a sors úgy akarta, hogy ne Szlovénia szerezzen gólt, hanem a vendégek. A teljesen kitámadó hazaiak utolsó embere, Kampl elcsúszott a 97. percben, három ukrán vezethette a labdát Handanovicra, és Andrij Jarmolenko betalált: 1–1!

Ezzel minden eldőlt, Ukrajna jutott ki 24. csapatként a franciaországi Eb-re.

Kimaradt?