A tájfutást népszerűsítik Csíkszeredában is a kisdiákok körében

Több mint félszáz, 9-12 éves gyereket mozgatott meg Csíkszeredában a Gyermekek Háza tájfutás-tevékenységének nyertes pályázata. A pályázat az országos Pierre de Coubertin program része. Hargita megyét Birta Melánia vezette kör képviselte november 2-7. között Félixfürdőn.

Nyakadban iránytű, kezedben térkép, és az azon megjelölt helyszíneket sorban, időre, egyedül kell bejárnod, mint egy kincskeresés versenyben – ez a tájékozódási futás lényege, amellyel ötven kisiskolás ismerkedett október-november folyamán Csíkszeredában, a Román Tájfutó Szövetség „Pierre de Coubertin” programja révén. A modern olimpiai játékok éltre hívójáról, az öttusa atyjaként ismert személyiségről elnevezett országos programot kimondottan az utánpótlás-nevelésért hirdette meg a szaktárca.

A minisztérium országosan több mint 150 ezer lejből finanszírozza a kétlépcsős sportág-népszerűsítést. A programban két „szakaszt” kellett teljesíteni: a pályázó klubok széleskörű, helyi bemutatóit, valamint a kezdő korosztály (9-12 évesek) legjobbjainak vakációs táborozását Félixfürdőn. Az 5 fős csapatok táborozása múl hétvégén zárult.

A csíki kör sikeres volt

Csíkszeredában a Birta Melánia vezette kör egyben az egyedüli is Hargita megyében, amely az országból további 19 tájfutó klubbal együtt pályázott sikerrel a programban.

Az első szakaszban a csíki kör edzett az idősebbek segítségével. Két alkalommal bonyolítottak le október végén verseny-szimulálást a városi parkban, amelyen a Petőfi Sándor Általános Iskola III. B. és a Liviu Rebreanu Általános Iskola V. A. osztálya szinte teljes létszámmal nagyszerűen helytállt – mondta a Maszolnak Birta Melánia.

 A körvezető, aki maga is aktív versenyző, úgy érzi: hasznos és érdekes szabadidős tevékenységet nyújt a sportág, ezt örömmel tapasztalhatta a két osztály visszajelzéseiből is. Reméli, lesz utánpótlás a csíkszeredai körön is, és sikerként könyvelhetik el, hogy a városi parkban szervezett látványos válogatáskor sikerült olyan gyereket találni, aki kiegészítve a létszámot máris Félixfürdőn vakációzhatott.

A „Pierre de Coubertin” program pályázati kiírása a „Térkép. Iránytű. Intelligencia. Természet. – Tájékozódás” címet viseli. Mint a körvezető elmondta, a program arra is lehetőséget nyújtott, hogy több csíki edzéshelyszín térképét felújíthassák, így a továbbiakban is felújított térképeket használhatnak az edzéseken.

A körtagokkal beszélgetve megtudtuk: nagyon élvezik a „kincskeresést”. Csíkban egyik kedvenc helyszínük a Márton Áron Gimnázium változatos domborzatú udvara, de az ifjúsági parkban is szívesen edzenek, és remek csapatépítőnek érzik a Gyermekek Háza tükrös tornatermében csütörtökönként végzett játékos gyakorlatsort is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?