EL: a Liverpool emberelőnyben sem tudott nyerni Klopp első hazai meccsén

A Lech Poznan három magyarjával kezdve verte a Fiorentinát az Európa Liga csoportkörének harmadik fordulójában. Jürgen Klopp, az FC Liverpool frissen kinevezett edzője nem tudott nyerni első hazai mérkőzésén bár csapata közel egy órán án emberelőnyben játszott. 

A-CSOPORT

A forduló egyik slágermérkőzésének ígérkezett a Fenerbahce–Ajax összecsapás, azonban a várakozásokkal ellentétben sokáig sem a Van Persie-t és Nanit is a soraiban tudó törökök, sem a hollandok nem tudtak a kapuba találni. találkozó hajrájában azonban Fernandao egy szöglet után gólt fejelt, így a Fenerbahce elvesztette nyeretlenségét és a csoport második, míg a hollandok továbbra a harmadik helyről várhatják a folytatást. A kvartett másik találkozóján aMolde már húsz perc elteltével két góllal vezetett, és mivel a Celtic második félidei szépítésére azonnal egy újabb góllal válaszoltak a norvégok, sima győzelmet arattak, és vezetik a csoportjukat.

B-CSOPORT

Bogdán Ádámmal a kispadon a Rubin Kazanyt fogadta az Anfield Roadon a Liverpool. A vendégek vezetése után azonban nem estek össze a „vörösök”, és Emre Can révén még az első félidőben egyenlítettek. A második játékrészben hiába játszottak a 36. perctől emberelőnyben a hazaiak, a győztes gólt nem sikerült megszerezniük, így Jürgen Klopp korábbi csapataihoz hasonlóan ezúttal a Liverpool élén sem tudott nyerni első hazai nemzetközi mérkőzésén. A csoport másik találkozóján Leo Lacroix 21. percben szerzett góljával 1–0-ra nyert – a Vanczák Vilmost végig a kispadon tudó – Sion a Bordeaux vendégeként, így a svájciak magabiztos előnnyel vezetik a csoportjukat.

C-CSOPORT

Görögországban gól hiányában csak két piros lapot jegyezhettek fel a statisztikusok, így a PAOK harmadik mérkőzésén a harmadik döntetlenjét könyvelheti el, míg a Krasznador a továbbjutást érő második helyről várhatja a folytatást. A Borussia Dortmund Pierre-Emerick Aubameyang mesterhármasával magabiztos győzelmet aratott az azeri Qäbälä felett.

D-CSOPORT

Nikolics Nemanja kezdett a Legia Warszawa és az FC Bruges meccsén, de a két-két vereséggel nyitó együttesek összecsapásán az első félidő a belgáké volt. Több helyzetet alakítottak ki, és Davy De Fauw góljával a félidő hajrájában a vezetést is megszerezték. Nikolicsot nem tudták megjátszani a csapattársai, eltűnt a belga védelem őrzésében.

A fordulás után feljebb kapcsolt a Legia, amely a második zicceréből Michal Kuharczyk találatával egyenlített. Kiegyenlítettebbé vált a meccs, a Bruges lőtt lesgólt, de a Legia is veszélyes maradt. Nikolics a 76. percig volt a pályán, ekkor lehívta Sztanyiszlav Csercseszov. 

A Napoli dániai látogatása rangadónak ígérkezett, hiszen két hatpontos csapat találkozott egymással. Az olasz csapat José Callejón szép góljával behúzta a jól kezdő Midtjylland kézifékjét, és ezt követően átvette az irányítást. Manolo Gabbiadini kétszer is betalált, mindkétszer szépségdíjas megoldással. A házigazda az első félidő végén szépített, de a végén Gonzalo Higuaín találata miatt három gól lett a különbség.

E-CSOPORT

A két forduló után százszázalékos, de a hétvégi osztrák bajnoki fordulóban a sereghajtó Wolfsberger AC-tól vereséget szenvedő Rapid Wien az első negyedórában hátrányba került a Viktoria Plzennel szemben, de Steffen Hofmann még a fordulás előtt egyenlített, majd Louis Schaub révén a vezetést is megszerezték a bécsiek. A görög Thanosz Pecosz gólja után majdnem megnyugodtak a zöld-fehérek, de Michal Duris után a csehek másik szlovák mezőnyjátékosa, Patrik Hrosovsky is betalált, így maradt izgalom a végére, de a Rapid százszázalékos maradt.

Nem úgy Valenciában, ahol a Kongói DK-beli Cedric Bakambu első félidőben szerzett duplájával a szünetig kényelmes előnyt szerzett a Dinamo Minszkkel szemben, majd Roberto Soldado és Eric Bailly tovább növelte a különbséget.

F-CSOPORT

A százszázalékos Braga a Marseille ellen egyórányi gól nélküli játékot követően az egyiptomi Ahmed Hasszan csodálatos, Steve Mandanda feletti átemelésével szerzett előnyt. Úgy tűnt, a portugál bajnokságban csak negyedik Braga felőrli a franciákat, Wilson Eduardo ugyanis megduplázta az előnyt. Ám a hajrában a Marseille három perc alatt két gólt szerezve egyenlített, de erre is volt válaszuk a hazaiaknak: Alan csupán egy percig hagyta reménykedni a Marseille-t, 3–2 lett a vége.

A másik meccsen a Slovan Liberec döntetlent játszott a Groningennel, így a Braga előnye öt pontra nőtt.

I-CSOPORT

A Lech Poznan mindhárom magyar labdarúgója a kezdő tizenegyben kapott szerepet Jan Urban vezetőedzőtől. Holman Dávid a 68. percig volt a pályán, míg Kádár Tamás és Lovrencsics Gergő végigjátszotta a találkozót. A mérkőzésen végig jól tartották magukat a vendégek a Paulo Sousa vezette Fiorentina ellen, sőt a 65. percben Lovrencsics Gergő húzott el a jobb oldalon, majd a lapos beadását Dawid Kownacki váltotta gólra. A lengyel találat után mindent megtett az egyenlítésért az olasz listavezető, de a 82. percben újra a poznaniak szereztek gólt egy Lovrencsics által beívelt szabadrúgás után, amely után már csak a szépítésre futotta a hazai csapat erejéből.

A csoport másik mérkőzésén a hibátlan Basel a papírformának megfelelően vezetést szerzett, de az eddig nyeretlen Belenenses ellen, de a portugál együttes tíz perc elteltével egyenlített, majd az első félidő hosszabbításában a győztes gólt is megszerezte, így meglepetésre három ponttal távozhat Svájcból.

G-CSOPORT

Maurício kiállítása miatt már a hatodik perctől emberelőnyben játszhatott a Rosenborg, ez azonban nem zavarta össze a Laziót, amely három gólt lőve otthon tartotta a továbbjutáshoz nagyon fontos három pontot. A Saint-Étienne Romain Hamouma találatával idegenben verte meg a tavalyi Európa-liga ezüstérmesét, a Dnipro Dnipropetrovszkot.

H-CSOPORT

A 24. perctől kezdve emberhátrányban játszó albán bajnok Skënderbeut az első félidő hajrájában két tizenegyesből szerzett góllal roppantotta össze a Sporting, amely további három gólt lőtt a második félidőben, így könnyed győzelmet aratott hazai pályán. A Besiktas Mario Gomez révén válaszolt Maicon góljára a Lokomotiv Moszkva otthonában, így az oroszok elveszítették hibátlan mérlegüket.

J-CSOPORT

Brüsszelben a Tottenham szerencsés góllal szerzett vezetést az Anderlecht ellen, a 4. percben Serigne Mbodji tisztázás helyett a saját tizenhatosáról a vele szemben álló csapattársát, Leander Dendonckert találta fejbe, a labda Christian Eriksen elé pattant, a dán pedig kihasználta a ziccert. Az Anderlecht egy szöglet után Guillaume Gillet góljával egyenlített. A mozgalmas első félidőt lagymatagabb folytatás követte, ebben a belga csapat talált gólt, Frank Acheampong passza után Stefano Okaka Chuka került helyzetbe, és nem hibázta el.

A csoport másik meccsén a Monaco 70 percig nem talált fogást azeri vendégén, ekkor az eurűpai karrierjét a Kolozsvári CFR-ben elindító Lacina Traoré a hazaiak javára döntött, és az élre lőtte a hercegségbelieket.

K-CSOPORT

A csoport rangadóján a Schalke korán vezetést szerzett a Sparta Praha ellen, de a szünet után fordítottak a csehek, és végül a csereként beállt Leroy Sané mentett pontot a Gelsenkirchenieknek, akik így a csoport élén maradtak. Cipruson az APOEL és a görögAszterasz mérkőzésének első félidejét az orosz Alekszej Jeszkov játékvezető több mint tíz percre megszakította, mert a szakadó esőben nem voltak megfelelőek a látási viszonyok. A meccset végül végigjátszották, a hazaiak 2–1-re nyertek.

L-CSOPORT

Az eddig pont nélkül álló Augsburg Piotr Trochowski góljával 1–0-ra nyert a holland AZotthonában, míg az eddig százszázalékos Partizan nem bírt a Bilbaóval, amely 2–0-s győzelmével átvette a vezetést a csoportban.

A csoport:

  • Fenerbahce (török)–Ajax (holland) 1–0 (Fernandao 89.)
  • Molde (norvég)–Celtic (skót) 3–1 (O. Kamara 11., Forren 18., Elyounoussi 56., ill.Commons 55.)

Az állás: 1. Molde 7 pont, 2. Fenerbahce 4, 3. Ajax 2 (3-4), 4. Celtic 2 (5-7)

B csoport:

  • Liverpool (angol)–Rubin Kazany (orosz) 1–1 (Can 37., ill. Devic 15.)
  • Bordeaux (francia)–Sion (svájci) 0–1 (Lacroix 21.)

Az állás: 1. Sion 7, 2. Liverpool 3, 3. Kazany 2 (2-3), 4. Bordeaux 2 (1-2)

C csoport:

  • PAOK (görög)–FK Krasznodar (orosz) 0–0
  • Qäbälä (azeri)–Borussia Dortmund (német) 1–3 (Dodo 93., ill. Aubameyang 31., 38., 72.)

Az állás: 1. Dortmund 7, 2. Krasznodar 4, 3. PAOK 3, 4. Qäbälä 1

D csoport:

  • Midtjylland (dán)–Napoli (olasz) 1–4 (Pusic 43., ill. Callejón 19., Gabbiadini 31., 40., Higuaín 90.)
  • Legia Warszawa (lengyel)– FC Bruges (belga) 1–1 (Kucharczyk 51., ill. De Fauw 39.)

Az állás: 1. Napoli 9, 2. Midtjylland 6, 3. Legia 1 (1-4), 4. Bruges 1 (2-9)

E csoport:

  • Villarreal (spanyol)–Dinamo Minszk (fehérorosz) 4–0 (Bakambu 17., 32., Soldado 61., Bailly 71.)
  • Rapid Wien (osztrák)–Viktoria Plzen (cseh) 3–2 (S. Hofmann 34., Schaub 52., Pecosz 68., ill. Duris 12., Hrosovsky 76.)

Az állás: 1. Rapid Wien 9, 2. Villarreal 6, 3. Plzen 3, 4. Dinamo Minszk 0

F csoport:

  • Braga (portugál)–Marseille (francia) 3–2 (A. Hasszan 61., Wilson Eduardo 77., Alan 88., ill. Alessandrini 84., Batshuayi 87.)
  • Slovan Liberec (cseh)–Groningen (holland) 1–1 (Luckassen 87., ill. Hoesen 96.)

Az állás: 1. Braga 9, 2. Liberec 4, 3. Marseille 3, 4. Groningen 1

G csoport:

  • Dnipro Dnipropetrovszk (ukrán)–Saint-Étienne (francia) 0–1 (Hamouma 44.)
  • Lazio (olasz)–Rosenborg (norvég) 3–1 (Matri 28., F. Anderson 54., Candreva 79., ill. Söderlund 69.)

Az állás: 1. Lazio 7 pont, 2. Saint-Etienne 4 (5-5), 3. Dnyipro 4 (2-2), 4. Rosenborg 1

H csoport:

  • Sporting CP (portugál)–Skënderbeu (albán) 5–1 (Aquilani 38. – 11-esből, F. Montero 41. – 11-esből, Matheus Pereira 64., 77., Figueiredo 69., ill. Jashanica 89.)
  • Lokomotiv Moszkva (orosz)–Besiktas (török) 1–1 (Maicon Marques 54., ill. M. Gomez 64.)

Az állás: 1. Lokomotiv Moszkva 7 pont 2. Besiktas 5, 3. Sporting 4, 4. Skënderbeu 0

I csoport:

  • Basel (svájci)–Belenenses (portugál) 1–2 (M. Lang 15., ill. L. Leal 27., Kuca 45.)
  • Fiorentina (olasz)–Lech Poznan (lengyel) 1–2 (G. Rossi 90., ill. Kownacki 65., Gajos 82.)

Az állás: 1. Basel 6 pont, 2. Lech Poznan 4 (2-3), 3. Belenenses 4 (2-5), 4. Fiorentina 3

J csoport:

  • Anderlecht (belga)–Tottenham Hotspur (angol) 2–1 (Gillet 13., Okaka 75., ill. C. Eriksen 4.)
  • AS Monaco (francia)–Qarabag (azeri) 1–0 (L. Traoré 70.)

Az állás: 1. Monaco 5 pont, 2. Tottenham Hotspur 4 (5-4), 3. Anderlecht 4 (3-3), Karabag 3

K csoport:

  • Schalke (német)–Sparta Praha (cseh) 2–2 (Di Santo 6., L. Sané 73., ill. Fatai 50., Lafata 63.)
  • APOEL (ciprusi)–Aszterasz Tripolisz (görög) 2–1 (Cavenaghi 45. – 11-esből, Carlao 59., ill. Lluy 8.)

Az állás: 1. Schalke 04 7 pont, 2. Sparta Praha 5, 3. APOEL 3, 4. Aszterasz 1 

L csoport:

  • AZ (holland)–Augsburg (német) 0–1 (Trochowski 43.)
  • Partizan Beograd (szerb)–Athletic Bilbao (spanyol) 0–2 (R. García 32., Benat Etxebarria 85.)

Az állás: 1. Athletic Bilbao 6 pont (6-3), 2. Partizan Beograd 6 (6-5), 3. AZ Alkmaar 3 (4-5), 4. Augsburg 3 (3-6)

Kimaradt?