A nagyszentmiklósi kézisek „csatlakoztak” Magyarországhoz

Bár több mint 12 ezer lakosának alig 8 százaléka magyar nemzetiségű, a Temes megyei Nagyszentmiklós előljárói úgy döntöttek, hogy a város férfi kézilabdacsapatát nem a román, hanem a magyar bajnokságban indítják.

A helybéli Unirea már le is játszotta vasárnap első mérkőzését a Csongrád megyei bajnokságban, amikor hazai pályán 47-25-ös győzelmet aratott az FKSE Algyő II felett. Az együttes honlapjára feltett keretben 3 magyar nevű játékost találtunk.

Az „országváltás” hátterében - mint Tiberiu Muntean, a klub menedzsere kifejtette -takarékossági szempontok álltak, ugyanis a román második ligában a nagyszentmiklósiakra 400-500 kilométeres utazások vártak például Pitestig vagy Brassóig, míg a magyar megyei bajnokságban egyetlen meccsért sem kell 100 kilométernél messzebb utazniuk. A menedzser hozzátette: egyik ország szövetsége sem lelkesedett azért, hogy a nagyszentmiklósiak egy magyarországi megyei bajnokságba kérték át magukat, de szerencsére nem volt szükség a jóváhagyásukra, mivel az "átigazolásról" regionális szinten született döntés.

Elmondta, csak az a gond, hogy az együttes Magyarországon nem kerülhet felsőbb osztályba, akkor sem, ha az élen végez a megyei bajnokságban. Ezt azonban a lap szerint a Csongrád megyei szövetség elnöke cáfolta.

Kimaradt?