Kirúgják a Barcát a La Ligából, ha Katalónia független lesz

A hétvégi katalóniai választások apropóján újra felerősödött a tartomány Spanyolországtól való elszakadásának kérdése. Az ügyben több futballista is állást foglalt, amellett, hogy Pep Guardiola lelkes támogatója az elszakadásnak, Gerard Piqué és Xavi is a független Katalóniában hisz.

A Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke, Javier Tebas Twitteren közölte, „ha Spanyolország szétszakad, akkor a La Liga is. Reménykedjünk, hogy nem jut el idáig a helyzet”. Hasonlóan gondolkodik a spanyol sportminiszter is, Miguel Cardenal szerint „abszurd helyzet lenne, ha a Barcelona a spanyol bajnokságban akarna indulni egy független ország csapataként".

Ez azonban nem olyan abszurd, számtalan európai példa van rá. A Monaco a francia, a liechtensteini csapatok a svájci bajnokságban szerepelnek, és évek óta téma, hogy a skót Celtic csatlakozna az angol futballbajnoksághoz. A spanyol bajnokságban is szerepel már önálló állam csapata, de az egyetlen ilyen engedéllyel bíró ország, Andorra csapatai némileg más helyzetben vannak, mint a Barca.

Kapcsolódók

Kimaradt?