US Open: Serena Williams történelmet írhat

A hetedik New York-i trófeájára hajtó Serena Williams történelmet írhat a hétfőn kezdődő amerikai nyílt teniszbajnokságon.

A nőknél minden az ifjabb Williams nővér újabb diadala mellett szól: a 33 éves amerikai világelső idén az eddigi három Grand Slam-tornát megnyerte - ezzel jelenleg valamennyi GS-en ő a címvédő -, ha pedig New Yorkban is őt koronázzák meg, akkor Steffi Graf 1988-as menetelése óta ő lehet az első teniszező, aki egy naptári évben megnyeri az összes GS-versenyt, azaz megcsinálja a Grand Slamet. Korábban a nőknél Graf mellett az ausztrál Margaret Courtnak (1970) és az amerikai Maureen Connollynak (1953), a férfiaknál pedig az ausztrál Rod Lavernek (1962, 1969) és az amerikai Don Budge-nak (1938) sikerült ez a bravúr. Williams egyben a 22. GS-serlegét hódíthatja el, ezzel utolérheti az örökranglista második helyén Steffi Grafot, és még jobban megközelítheti a 24-gyel csúcstartó Margaret Courtot.

Az amerikai világelső komoly kihívó nélkül vághat neki a hazai viadalnak, ugyanis legnagyobb vetélytársai közül a 2006-os bajnok orosz Marija Sarapova lábsérülés miatt a (Williams elleni, simán elvesztett) wimbledoni elődöntő óta nem játszott tétmeccset. A világranglistán második román Simona Halep ugyancsak lábsérülés miatt feladta két hete a torontói finálét, az ötödik helyen álló cseh Petra Kvitova pedig tavaszi mononukleózis-fertőzése után még nem lendült formába. A fiatalok közül a 18 éves svájci Belinda Bencic okozhat meglepetést, aki - többek között az elődöntőben Williamst legyőzve - pályafutása első nagy tornáját nyerte meg Torontóban.

A férfiaknál a világelső Novak Djokovic és a brit Andy Murray van leginkább lendületben. Az idén 52/4-es győzelmi mérleggel büszkélkedő szerb játékos 2015-ben megnyerte az Australian Opent és Wimbledont, a Roland Garroson pedig döntőt játszott. Ugyancsak a fináléig jutott augusztus közepén Montrealban, ahol nagy csatában kapott ki a 2012-es US Open-bajnok Murray-től. Egy hete, Cincinnatiben pedig Roger Federerrel szemben maradt alul a fináléban.

A „nagy négyes” másik két tagja közül a 34 éves, 17 Grand Slam-sikerével csúcstartó Federer kikapott a wimbledoni döntőben, Montrealban pedig nem indult. A 2010-es és 2013-as New York-i győztes Rafael Nadal egyelőre keresi a formáját, a világranglista 8. helyére visszacsúszott spanyol sztár idén csak három kisebb tornát nyert Buenos Airesben, Stuttgartban és Hamburgban, meccsmérlege pedig 41/13.

Ami a többieket illeti, a címvédő horvát Marin Cilic tavalyi meglepetésdiadala óta mindössze egyetlen tornát nyert októberben Moszkvában, a friss Roland Garros-bajnok svájci Stan Wawrinka viszont ismét nagyot alakíthat, ha nem hátráltatja a Montrealban szerzett hátsérülése. A fiatalok közül az idén három kisebb versenyt nyerő japán Nisikori Kejnek, továbbá a bolgár Grigor Dimitrovnak és a kanadai Milos Raonicnak ismét lehetősége nyílik arra, hogy kilépjen az „örök ígéretek” sorából.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?