Kajak-kenu vb: öt érem és hét olimpiai kvóta az eddigi magyar termés

A magyar versenyzők két arany-, egy ezüst- és két bronzérmet, valamint három női és két férfi kajakos, valamint két férfi kenus kvótát gyűjtöttek az első döntős napon a milánói, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

A szombati döntők során első lett a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó 500 méteren, valamint hatalmas bravúrral a Tótka Sándor, Molnár Péter kettős K-2 200 méteren. Kárász Anna másodikként ért célba K-1 500 méteren, a két bronzérem pedig két, az olimpia műsorán nem szereplő számban jutott a magyaroknak: Takács Kincső és Lakatos Zsanett az 500 méteres kenu párosoknál, Sarudi Alíz és Bodonyi Dóra pedig az 1000 méteres kajak párosoknál végzett a harmadik helyen.

Kárász nagyot küzdött a fináléban, de a favoritnak tartott új-zélandi Lisa Carringtonnal nem tudta felvenni a versenyt. Féltávnál második volt, a második 250 méteren pedig fokozatosan leszakadt az éllovastól, aki hatalmas előnnyel ért elsőként a célba. Kárász a végére el is fáradt, de az ezüstöt azért megkaparintotta. Ez a helyezés azt is jelenti, hogy szerzett egy női kajakos kvótát Magyarországnak a jövő évi, riói játékokra. "Nyerni szerettem volna, így nem vagyok felhőtlenül boldog. Ezzel együtt úgy érzem, kiadtam magamból mindent, ez most az ezüstéremhez volt elég. A végén szerettem volna még indítani, de besavasodtam, így nem sikerült úgy, ahogy akartam. Ez sokkal nehezebb verseny volt, mint az otthoni válogató " - mondta a Démász-Szeged 23 éves sportolója, aki a válogatón a szám olimpiai és világbajnoki címvédőjét, Kozákot győzte le némi meglepetésre, s felnőtt világversenyen most indulhatott először ebben a számban. 

Kárászhoz hasonlóan érem- és kvótaszerzési reményekkel érkezett Olaszországba Peking olimpiai bajnoka, Vajda Attila is, aki az elő- és a középfutamban is remekül lapátolt C-1 1000 méteren. Sokáig a fináléban is az élboly tagja volt, de aztán a finise nem úgy sikerült, ahogy azt eltervezte. Lemaradt a vezetőktől, és sorra mentek el mellette az ellenfelek, így végül hetedikként ért a célba, de - magyar szövetség vezetőinek tájékoztatása szerint - így is szerzett egy ötkarikás indulási jogot.

A másik férfi kenu egyes számban, 200 méteren a 19 éves, ifjúsági világbajnok Hajdu Jonatán bátran versenyezve ugyancsak hetedik lett, s ez is kvótát ért.

A kajak párosoknál három év szünet után ismét a Szabó, Kozák duónak szoríthattak a magyarok 500 méteren. Az idén újra összeült duó 2008-ban éppen itt, az Idroscalo szabadidő parkban rendezett Eb-n aratta első nagy győzelmét ebben az olimpiai számban, amelyben később két vb-címet is begyűjtött. Az előfutamban meggyőző teljesítményt nyújtott a duó, s a fináléban sem hagyott kétséget afelől, hogy ki a legjobb a mezőnyben. Már a rajt után kiváltak a többiek közül, s végig vezetve magabiztos győzelmet arattak. Ez egyben újabb két női kajakos kvótát is jelent az országnak. "Már otthon nagyon jól mentek a közös edzések, és úgy jöttünk ki, hogy nagyon éhesek vagyunk a sikerre" - nyilatkozott Kozák, aki hozzátette: jövőre, az olimpián is szívesen indulnának ebben a számban. "Kicsit nyomasztott ugyan minket, hogy mindenki győzelmet várt tőlünk, de ezt félre kellett tenni, és sikerült is - mondta Szabó. - A hét évvel ezelőtti sikerhez képest sokkal érettebb, tapasztaltabb versenyzők lettünk." 

A férfiak K-2 200 méteres döntője nagyon furcsán alakult. Rossz volt a rajt, két egység is beragadt, de ez csak azután derült ki, hogy a többiek végig küzdötték a távot - ez első, "rossz" versenyt éppen a magyarok, Tótka és Molnár nyerte. A versenybíróság azonban úgy döntött, hogy újra lebonyolítják a döntőt - hiába óvtak a magyarok -, így szűk egy óra múlva ismét elrajtolt a mezőny. A megismételt futamban aztán a júniusi, bakui Európa Játékokon bronzérmes magyar duó talán még jobban is lapátolt, mint korábban, és ismét elsőként haladt át a célvonalon - így egy órán belül kétszer is megnyerve a versenyt aranyérmes lett. Ez két férfi kajakos kvótát hozott az országnak.

A kvalifikáció hajót és nemzetet illet, nem pedig versenyzőt, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy az indul el egy adott olimpiai versenyben, aki a kvótát kiharcolta. A riói magyar csapat összetétele a jövő évi válogatókon alakul majd ki. Egy versenyző több számban is indulhat a kvalifikációs viadalokon, de csak egy, úgynevezett versenyzői kvótát szerezhet. Tehát amennyiben például egyesben és párosban is megfelelő helyen végez, nem két, hanem csak egy versenyzői kvótát szerez. Ennek megfelelően az átfedések miatt csak a vb zárultával derül majd ki pontosan, egy nemzet hány kvótát is gyűjtött. Az európai országok képviselői bizonyos számokban még a jövő májusi, duisburgi pótkvalifikációs viadalon szerezhetnek indulási jogokat.

Ami az olimpia műsorában nem szereplő szombati számokat illeti, az 500 méteres kenu párosoknál a Takács Kincső, Lakatos Zsanett duó címvédőként ezúttal harmadik lett a fehéroroszok és az oroszok mögött, míg Sarudi Pál és Forgó Christopher kettőse remek hajrával negyedikként zárt. "Nem vagyunk elégedetlenek, mert jó pályát mentünk, kihajtottuk magunkat. Ez most ennyire volt elég" - mondta Takács.

A női kajak kettesek 1000 méteres számában a kevés nevező miatt csak döntőre került sor, így a Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra párosnak nem kellett előfutamoznia, s csak most szállt vízre először. A páros jól küzdött a fináléban, ahol végül a harmadik helyet csípte el a németek és a fehéroroszok mögött.

Kapcsolódók

Kimaradt?