Olimpia 2024: Los Angelesnek megérné, profitra számít

Amennyiben Los Angeles lépne Boston helyére az Egyesült Államokból a 2024-es olimpia rendezésért folyó versenyben, úgy 4,1 milliárd dolláros költségvetéssel és jelentős profittal számolna.

A Los Angeles-i polgármester, Eric Garcetti egyik tanácsadója szerint a nyári játékokra az alapköltségvetésen túl elkülönítenének 400 millió dollár tartalékot előre nem számítható kiadásokra. A bevetélt előzetesen több mint 4,5 milliárd dollárra taksálják, ami jelentős nyereséggel párosulna. 

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) előzetesen Bostont választotta ki a 2024-es játékokért zajló kandidálásra, azonban a keleti parti metropolisz a csekély lakossági támogatás és anyagi megfontolások miatt három hete visszalépett.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) - túl azon, hogy bírálta a bostoniak lépését – továbbra is reméli, hogy érkezik „erős pályázat” az  Egyesült Államokból.

A jelentkezési határidő szeptember 15., így a USOC-nak még augusztusban el kell dönteni, ki lép Boston helyére. Los Angeles mellett San Francisco és Washington jöhet szóba.

Egyelőre öten jelezték pályázati szándékukat: Budapest, Toronto, Róma, Hamburg és Párizs.

A NOB 2017 szeptemberében, Limában dönt a házigazdáról. Mivel a NOB eltörölte a jelöltek köztes szűrését, azaz a szűkített listát, ezért az összes jelentkező végig versenyben marad, és ott lesz a 2017-es helyszínkijelölésen.

Kimaradt?