Wimbledon: Djokovic címvédésre készül, Willamis Grand Slamre hajt

A két világelső közül Novak Djokovic címvédésre készül, Serena Williams pedig idei harmadik Grand Slam-tornáját nyerheti meg a hétfőn elrajtoló 129. wimbledoni nyílt teniszbajnokságon.

A nőknél az egyéniben 20-szoros GS-bajnok Serena Williams idén sem az Australian Openen sem a Roland Garroson nem talált legyőzőre, így esetleges hatodik wimbledoni diadalával közelebb kerülhet a Grand Slamhez, azaz az egy naptári évben elhódított négy GS-serleghez. Ez a tenisztörténelemben csak öt embernek, legutóbb Steffi Grafnak sikerült, 1988-ban a német sztár ráadásul a szöuli olimpián is aranyérmes lett. Williams terveit főként a címvédő Petra Kvitova húzhatja keresztül, a világranglistán második cseh játékos ugyanakkor betegség miatt visszalépett az e heti eastbourne-i versenytől, és kérdéses, hogy mennyire tud formába lendülni. Szintén az esélyesek között tartják számon a 2004-es bajnok Marija Sarapovát, valamint a WTA-rangsorban harmadik helyen álló, első GS-trófeájára hajtó román Simona Halepet is.

A férfiaknál a világelső Novak Djokovic némi meglepetésre kikapott a svájci Stan Wawrinkától a Roland Garros döntőjében, idei 44. mérkőzésén elszenvedve a harmadik vereségét. A 2015-ben öt tornagyőzelemnél tartó szerb játékos azóta nem vívott tétmeccset, ám remek idénye, illetve 2011-es és 2014-es wimbledoni címe egyértelmű favorittá teszi őt. Legnagyobb vetélytársa a hétszeres győztes Roger Federer lehet, akit a tavalyi fináléban csak döntő szettben gyűrt le, a 33 éves svájci azóta visszakapaszkodott a világranglista második helyére. A 2013-as bajnok Andy Murray vasárnap a londoni Queen's Clubban aratott diadalával jelezte, hogy szintén remek formában van, a kétszeres wimbledoni bajnok Rafael Nadal - aki elszenvedte élete második Garros-vereségét a hónap elején - viszont stuttgarti füves pályás sikere ellenére már csak tizedik az ATP-rangsorban, így nehéz menetelés vár rá az All England Clubban.

Rajtuk kívül a friss Roland Garros-bajnok Wawrinka juthat messzire, a 2010-ben döntős cseh Tomas Berdych viszont továbbra sem tud felnőni a legnagyobbak mellé. A fiatalok közül az ATP-rangsor közvetlen élcsoportjába jutott japán Nisikori Kejnek és a kanadai Milos Raonicnak is adott a lehetőség a nagy áttöréshez.

Kimaradt?