Copa America: a házigazda Chile jutott elsőként az elődöntőbe

Elsőként a házigazda Chile jutott be a Copa América elődöntőjébe, miután a negyeddöntő romániai idő szerint csütörtök hajnalban játszott mérkőzésén Mauricio Isla góljával 1–0-ra legyőzte a mérkőzést kilenc emberrel befejező Uruguayt.

Több szempontból is meglehetősen egyoldalúra sikerült a Copa América negyeddöntője első mérkőzésének első félideje: egyrészt, mert az első negyedórát leszámítva - amikor is agresszív letámadásával alaposan meglepte a házigazdát Uruguay - a hazaiaknál volt lényegesen többet a labda, másrészt, mert a chileiek jobboldala lényegesen többet volt akcióban, mint a bal.

​A pályán történtek maximálisan igazolták az előzetes várakozásokat; a torna magasan legjobb támadójátékát produkáló vendéglátók csaptak össze a legtapasztaltabb harcosokkal felálló védelemmel. Diego Godín és társai szűrtek is becsülettel, s ha netán át is játszotta rajtuk a labdát az addig roppantul eredményes chilei támadó gépezet - három meccsen tíz gólt hoztak össze Alexis Sánchezék -  még mindig ott volt a Galatasaray zseniális kapusa, Fernando Muslera.

Nemcsak az uru kapusnak, brazil játékvezetőnek, Sandro Riccinek is észnél kellett lennie, ugyanis mindkét oldalon előfordult egy-két brutális belépő, az első játékrész hajrájában például először Jorge Fucile, majd a túloldalon  Maurício Isla mehetett volna időnek előtte zuhanyozni brutalitás miatt, ám a tapasztalt sípmester úgy döntött, mindkettőjüknek ad még esélyt a második negyvenöt percre. Sárga lapból mindkét oldalon jutott bőségesen: a hazaiaknál Islán kívül Jorge Valdíviának, a vendégeknél az egykori Porto-játékos mellett Edinson Cavaninak jutott a színes kártyácskából.

A második félidő első gólszerzési lehetősége az uruguayiak előtt adódott az 54. percben: egy szöglet utáni kavarodásnál Diego Rolán lőhetett közelről kapura, ám próbálkozását magabiztosan hárította Claudio Bravo, mintegy megmutatva a Bordeaux-csatárnak, hogy Barcelona edzésein még egy jóval potensebb honfitárs - az eltiltás miatt hiányzó Luís Suárez - sem tud rajta kifogni az ilyen lövésekkel.

A 63. percben megjött a hazaiak előtt a lehetőség a meccs megnyerésére, de nem azért, mert annyira jól játszottak, hanem azért, mert az első félidőben szövegelésért sárgát kapó Cavani meglegyintette a hátsó felében turkáló Jarát, aki úgy csuklott össze, mintha egy kamionnal találkozott volna, Ricci pedig - nincs rá jobb kifejezés - megkajálta a kissé túlspilázott alakítást, s az öltözőbe küldte a PSG csatárát.

Az egyetlen valamire való támadójától ilyeténképpen megfosztott Uruguay ettől kezdve érezhetően már csak a tizenegyesekre játszott - a Copán az egyenes kiesésben döntetlen esetén megkímélik a feleket a hosszabbítás fáradalmaitól -, Chile pedig megpróbálta még a kilencven perc letelte előtt döntésre vinni a dolgot. Ennek köszönhetően az összecsapás leginkább egy olyan kézilabda-mérkőzésre hajazott, ahol valamilyen okból csak az egyik fél támadhat: a házigazdák becsülettel húzogatták a labdát a fal előtt, de különösebb veszélyt nem tudtak veszélyt teremteni Muslera portájánál.

A 81. percben aztán mégis rés támadt az uruguayi falon: Mena bal oldalról beívelt labdáját Muslera középre ütötte ki, pont Valdívia elé, aki továbbtolta Islának, a QPR szélső védője pedig megmutatta, hogy nem csak a durva belemenésekhez, hanem a jól helyezett lövéskehez is ért; labdája az uruguayi lábak erdejében találta meg az utat a kapuba (1-0).

A vendégek hét perc múlva aztán tovább fogyatkoztak: Fucile hiába találta el előbb a labdát, Alexis Sánchezt is megrúgta, amiért a brazil bíró neki is felmutatta neki a második sárgát a hazai pályát rendesen megfújó játékvezető. Ricci semmit nem bízott a véletlenre, a balbekket kisvártatva a hevesen reklamáló uru szövetségi kapitány, Washington Óscar Tabárez is követte az öltözőbe. A kilenc főre olvadt kék mezes csapat a hátralévő néhány percben felívelésekkel próbálkozott, de mindhiába: a házigazda egy sok megkérdőjelezhető játékvezetői döntést hozó találkozón egyetlen villanásnak köszönhetően bejutott az elődöntőbe.

44. COPA AMÉRICA, CHILE, NEGYEDDÖNTŐ

  • CHILE–URUGUAY 1–0 (0–0)

A TOVÁBBI PROGRAM

  • Június 26., péntek, 2.30 Bolívia–Peru (Temuco)
  • Június 27., szombat, 2.30 Argentína–Kolumbia (Vina del Mar)
  • Június 27., szombat, 0.30 Brazília–Paraguay (Concepción)

Kimaradt?