Női kézi-vb: nehéz ellenfeleket kaptak a románok és a magyarok

Nehéz eldönteni, hogy a magyar vagy a román női kézilabda-válogatott került nehezebb csoportba a decemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A magyarok a házigazda dán, a montenegrói, a japán, a tunéziai és a szabadkártyával induló szerb csapattal találkoznak. Románia a norvég, spanyol, orosz, Puerto Rico-i és kazah válogatottal csap össze.

A szerdai, koldingi sorsoláson eldőlt az is, hogy Németh András szövetségi kapitány Eb-hatodik együttese Herningben játssza majd csoportmeccseit. A dánok - akik a két évvel ezelőtti vb-n bronzérmesek voltak - eleve is ebben a városban szerettek volna játszani, így ők automatikusan jutottak a magyaroknak.

A montenegróiak a londoni olimpián döntősök voltak, majd abban az évben Eb-t nyertek, a tavalyi, magyar-horvát közös rendezésű kontinensviadalon pedig a negyedik helyen zártak, míg kirakatcsapatuk, a Buducsnoszt Podgorica idén megnyerte a Bajnokok Ligáját.

A japánok és a tunéziaiak stílusa az európai együtteseknek kellemetlen. A legutóbbi vb-n előbbiek a 16., utóbbiak a 17. helyen zártak. A szerbek a náluk rendezett 2013-as vb-n az ezüstéremig jutottak, a tavalyi Eb-n csak a 15.-ek, azaz az utolsó előttiek lettek, és a mostani vb-selejtezőn a románokkal szemben kiestek, a nemzetközi szövetségtől (IHF) azonban szabadkártyát kaptak.

A magyarok ágán szerepel még az IHF által a legelőkelőbb kalapba sorolt, nemzetközi téren kiemelkedő eredményt eddig soha nem produkált kubai, valamint az Eb-bronzérmes svéd, az Eb-hetedik holland, a vb-negyedik lengyel, a vb-18. kínai és a vb-14., olimpiai tizedik angolai válogatott.

Németh András a szövetség honlapjának elmondta, hogy felemásnak érzi a sorsolást. "Nagyon nehéz csoportba kerültünk, nyilván nem a legszerencsésebb a házigazdával egy hatosban szerepelni, és az ötödik és hatodik kalapból is a legerősebb válogatottakat kaptuk, valamint Montenegrót" - mondta a kapitány. Hozzátette: ezzel szemben a B csoport jóval gyengébb, ott a svédeket érzi a legerősebb csapatnak. "A csoportunkban realitás a legjobb négy közé jutás. Ha le tudjuk győzni Japánon és Tunézián kívül Szerbiát is, és esetleg egy bravúrra is képesek lennénk, akkor feltehetőleg a második-harmadik helyen továbbjutva Hollandia vagy Lengyelország lenne az ellenfelünk a vb legfontosabb mérkőzésén, a nyolcaddöntőben. Utóbbi találkozó voltaképpen eldönti, hogy ott lehetünk-e az olimpiai selejtezőben. 

A december 5-20. közötti vb-n négy hatos csoport lesz, ezekből a legjobb négy-négy jut a nyolcaddöntőbe. A csoportmeccseket és nyolcaddöntőket Herningben, Koldingban, Frederikshavnban és Naestredben rendezik. A vb fő helyszíne Herning, a záró hétvégén már csak itt tartanak összecsapásokat

A torna győztese kijut a riói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig jogot szereznek a 2016 márciusában sorra kerülő ötkarikás selejtezőtornákon való részvételre.

A csoportok:

  • A csoport (Herning): Dánia, Montenegró, Magyarország, Japán, Tunézia, Szerbia
  • B csoport (Naestred): Kuba, Svédország, Hollandia, Lengyelország, Kína, Angola
  • C csoport (Kolding): Brazília, Franciaország, Argentína, Koreai Köztársaság, Kongói DK, Németország
  • D csoport (Frederikshavn): Norvégia, Spanyolország, Románia, Oroszország, Puerto Rico, Kazahsztán

Kimaradt?