„Olajra léptek” a Szent Anna-tói autós hegyiversenyen

Nem csak a zivatar miatt ért véget hamarább a kelleténél a vasárnapi, bálványosi autós hegyiverseny, hanem egy hibás autóból kiszivárgó olaj miatt is. Ennek elenére „jó versenyt” zárt az egyetlen magyar díjazott, a gyergyói Szabó Csaba.

Második díjjal és nagy tapasztalatszerzéssel zárta a vasárnapi, Szent Anna tó-Bálványos regionális autós hegyi versenyt a gyergyószentmiklósi Szabó Csaba. Az időjárási viszontagságok ugyan sok versenytársát elriasztották, de ez a gyergyói sportolónak nem jelentett gondot.

„A korai órákban nem, de utána végetes-végig ömlött a víz, rendesen csúszkáltunk. Majd egy meghibásodott autó miatt olyan méretű olajfolt került a pályára, hogy a versenyzők testi épsége miatti óvatosságból leállították a bírák a délutáni futamot. Nekem erősebb az autóm, mint a többieké, így nem volt gond, de rengeteget tanultam ezen a versenyen" – számolt be a maszol.ro-nak az egyébként számítógép-szervízt üzemeltető vállalkozó, aki hobbija lévén a gyergyószentmiklósi Hexan autóklub egyik alapítója is.

Mint portálunk kérdésére részletezte: az első nagy tanulság az, hogy a gumikba többet kell beruháznia. Második, hogy többet kell mennie versenyekre, hiszen az utolsó körökbe lehet különben csak „bemelegedni”.

„Érezni kell az autót”

A  Subaru Impreza WRC-t vezető gyergyói pilóta azt mondja: egyszerűen nincs ahol felkészülni a versenyekre, „sétaautózást” a százon 25 liter benzint fogyasztó gépével nem kifizetődő – a sebességkorlátozások miatt pedig kockázatos is. Ezért ez az egyetlen lehetőség: minél több versenyre elmenni.

Mint mondta, itt, a Szent Anna-tónál, az utolsó köröknél kezdte csak „érezni az autót”. Elszánt is: minden elérhető versenyen szeretne részt venni, a jövő hétvégi nagybányai futamon is. Célja: a jelenléttel és díjaival elérhesse, hogy szponzort találjon magának, és komolyabb versenyeken is részt vehessen. 

Megtudtuk: a hétvégi versenyen végül 13 pilóta ígérkezett be, a versenyzők közül egy futam közbeni motorsérülés miatt kiállt, de volt, aki egy kanyarban történt kicsúszás miatti balesetben szerzett elsőkerék-felfüggesztés miatt kiállt, majd átszerelvén az autó hibás részére egy másik jármű elemeit, visszaállt a versenybe.

Nem állt rajthoz végül Mitsubishijével a csíki előzetes sajtótájékoztatón megjelent másik gyergyói, Bilibók Csongor sem. Mint megtudtuk, ő az autója bukózás-hiánya miatt nem kockáztatta a versenyt. Ez az a minimum 1000 eurós beruházás, amely révén szolid vaskeretet, „ketrecet” szerelnek az utastér belsejébe, az autó fejre „bukása” esetére szolgáló életvédő óvatosságból. A versenyszabályzatok a bukózás meglétét előre ki is szokták kötni.

„Versenyszellemet” tanítanak

„A Szent Anna-tói  verseny lényege: mivel főleg kezdőknek szól, itt tanítjuk a versenyszellemet, itt a versenyen lehet gyakorolniuk, beállítaniuk az autóikat, de a stílusukon is itt csiszolhatnak a pilóták” – mondta a maszol.ro-nak Simon Árpád főszervező. Tájékoztatása szerint a gyakorlat az, hogy a célközönség ellenére tapasztalt pilóták is eljönnek versenyre, egyrészt az edzés miatt, vagy mert nincs „pénzük távolabb versenyezni”. Így valódi versenyhelyzet van Bálványosnál is, és a tapasztaltabbaktól a helyszínen is lehet tanulni.
 
A versenyt Regionális bajnokság keretében szervezte a Kovászna megyei Auto Crono és a Hargita megyei Pro Motor Harghita Autóklub, a versenyt a Román Autosport Szövetség jóváhagyásával, Hargita és Kovászna megye védnökségével.

A verseny részletes eredményeit a www.autocrono.ro honlapon teszik közzé.  

Eredmény:

  • I. Stancu Matei (Brassó)
  • II. Szabó Csaba (Gyergyószentmiklós)
  • III. Pescaru Vlad (Sepsiszentgyörgy).


 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?