Eb-selejtező: győzött a magyar válogatott Helsinkiben

Stieber Zoltánnak a 82. percben szerzett góljával a magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra győzött a finn csapat vendégeként Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, szombaton Helsinkiben.

Dárdai Pál szövetségi kapitány csapata a litvánok ellen múlt héten is eredményes Stieber Zoltán 82. percben lőtt bombagóljával szerezte meg a három pontot, amellyel szinte biztosan legalább a harmadik, pótselejtezőt érő helyen végez a csoportjában.

A magyar válogatott a mostani diadallal a finneket hét pontra leszakította és a görögök ha nyernek is Feröer-szigeteken, akkor is hat pontra lesznek lemaradva. A román és az északír csapat előnye pedig két, illetve egy pontra csökkent, de a két csapat este találkozik egymással.

A kvalifikációs sorozat szeptember 4-én folytatódik, amikor Magyarország a nagy rivális Romániát látja vendégül.

A finnek az edzőt, a magyarok az elnököt szidták

Érdekes felvezetést szolgáltatott a két szurkolótábor, ugyanis a hazai drukkerek Mixu Paatelainen szövetségi kapitány távozását követelték, míg a mintegy 500 fős, két egymástól elkülönített szektorban helyet foglaló magyar fanatikusok a szövetséget és elnökét, Csányi Sándort szidták.

Jól kezdtek a magyarok, az első perctől magukhoz ragadták a kezdeményezést. Eleinte helyzetekben nem nyilvánult meg a mezőnyfölény, de a finnek jószerivel a labdát is alig tudták megtartani. A 7. percben Eremenko kezére pattant a labda a finn büntetőterületen belül, a szlovén bíró mégsem ítélt 11-est. Ezt követően valóságos tűzijáték alakult ki a hazai kapu előtt, de két lövést blokkoltak a védők, Stieber bal felső sarokba tartó próbálkozását pedig Hradecky hárította. Lendületben maradt Dárdai csapata, ám a finn kapus eszén nem tudtak túljárni a magyarok.

Negyedóra elteltével csökkent a vendégek fölénye, az akciókból hiányzott az elképzelés, így veszélytelenné vált a játék. Elvétve már a finnek is megiramodtak a széleken, de támadásaikat a védők könnyedén hatástalanították. Ekkor az egyetlen érdemleges esemény az volt, hogy a vendégszektorban helyet foglaló magyar drukkerek átmentek a semleges szektorban lévő, szurkolói kártya nélkül jegyhez jutott társaikhoz. 

A szünetig hátralévő idő többnyire unalmas mezőnyjátékkal telt, a finnek meddő játékát jól jellemezte, hogy első kapura lövésükre a 37. percig kellett várni, az is méterekkel fölé szállt. A magyaroknak a finn kapu előterében "fogyott el a tudományuk", a két elől lévő csatárt csak elvétve sikerült megjátszani, így esély sem volt az akciók befejezésére.

A folytatásban Németh Krisztián becserélése majdnem hamar eredményre vezetett, ugyanis Tőzsér kiugratása után átemelte a kapust, de a gólvonal előtt a visszafutó finn védő még menteni tudott. Ezt követően viszont - a mérkőzés folyamán először - a hazai csapat futballozott veszélyesebben, egy ízben, a 65. percben Eremenko életerős lövésénél Királynak kellett bravúrral védenie.

Az utolsó negyedórában már ismét Dárdai együttese irányított, de mezőnyfölénye meddő volt. Egyáltalán nem szorult be a finn csapat és komoly lehetőségek sem akadtak. Stieber aztán egy kifejelt labdát a kapuba bombázott, szinte percre pontosan ugyanakkor, amikor a finnek elleni hazai találkozón Gera döntötte el a meccset. A hajrában a finnek ugyan próbálkoztak, ám a magyar védelem állta a sarat, így sikerült megszereznie a három pontot Helsinkiben, s ezáltal reálisan elérhető maradt a biztos részvételt jelentő első két hely megszerzése is.

Dárdai: huszáros hajrát vágtak ki a fiúk

Dárdai Pál szerint csapata megérdemelten nyert, és legalább hat százszázalékos ziccerük volt. "A szezon végén huszáros hajrát vágtak ki a fiúk, le a kalappal előttük! Nagyon szervezett és jó finn csapatot sikerült meglepnünk a labdatartással. Végig kontrolláltuk az első félidőt, megvolt a két-három nagy helyzet is, de kimaradtak - mondta a kapitány. "A szünet után a finnek 15-20 percig jobbak volt, utána rátettünk még egy lapáttal. Stiebernek külön gratulálok, mert technikailag rendkívül nehéz lövést sikerült tökéletesen végrehajtania ilyen kiélezett helyzetben" - értékelt Dárdai, aki a jövőjével kapcsolatban nem tudott nyilatkozni, mert elmondása szerint nem tudja mi szerepel a Hertha BSC és a magyar szövetség közötti megállapodásban. A szakvezető azt viszont hozzátette, "nehéz innen kiszakítani", mert azt tudja, hogy bár fárasztó, de szívesen jön ide és stábjával együtt jól is dolgoznak.

Mixu Paatelainen, a hazaiak szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy az eddigi eredménytelenség miatt taktikát váltott erre a meccsre, miszerint labdatartás helyett a gyors ellentámadásokra helyezte a hangsúlyt, de ez sem jött be igazán. Értékelése szerint Magyarországnak erős csapata van, amely kiválóan zárja le a területeket, ezért is volt kevés helyzete a csapatának.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?