FIFA: elvehetjük Oroszországtól és Katartól a vébét

Sepp Blatter lemondása után Domenico Scalát bízták meg azzal, hogy vigye véghez a reformokat a FIFA-ban. Az olasz sportdiplomata most kijelentette: ha bizonyítékokat találnak a korrupcióra, elveszítheti a tornarendezés jogát Oroszország és Katar is.

Sepp Blatter eddig ragaszkodott ahhoz, hogy a 2018-as világbajnokság Oroszországban, a 2022-es pedig Katarban lesz, ez most radikális változás a FIFA kommunikációjában.

Scala egy svájci lapnak nyilatkozva elmondta, hogy csak akkor jöhet szóba a rendezés elvétele, ha bizonyítékokat találnak a korrupcióra, és ahogy fogalmazott, hozzá még nem jutottak el bizonyítékok. Más kérdés, hogy az angoloknál állítólag megvannak ezek a bizonyítékok, és a svájci hatóságok mellett az FBI is nyomoz az ügyben.

Oroszország és Katar szerint minden rendben volt a pályázataikkal, de még a a FIFA-nál belső vizsgálat indult, hogy tisztázzák, minden rendben ment-e a pályázásnál. Sokat elmond a vizsgálat eredményéről, hogy azt mindezidáig nem hozták nyilvánosságra (ez az a bizonyos Garcia-jelentés), a FIFA a maga részére levont ugyan tanulságokat, de azokat a jelentést készítő Michael Garcia nem fogadta el.

Kimaradt?