EL: idegenben remekelt és győzött a Steaua

Az Európa Liga csoportküzdelmeinek hátramaradt két fordulójában még egy pontot kell szereznie a Bukaresti Steauának ahhoz, hogy biztosan továbblépjen az egyenes kiesési szakaszba, miután csütörtökön este 2-1-re legyőzte Norvégiában a Molde együttesét. steaua

Több csapata már bebiztosította helyét "az európai tavaszban".

A-CSOPORT

Az Anzsi Mahacsakala és a Liverpool két héttel ezelőtti, angliai mérkőzésén a „vörösök” 1–0-ra nyertek, így fél távnál hat pontot szerezve az első helyen várták a folytatást, míg az oroszok 4 ponttal a 2. helyen álltak.

Igencsak vérszegényen alakult az első játékrész, az első valamire való helyzetig az első fél óra végéig kellet várni, Eto’o lehetőségénél azonban nagyot védett Jones.

Amikor már mindenki elkönyvelte, hogy a szünetre gól nélküli állás mellett vonulnak a felek, akkor Busszufa félpályás indítását Lacina Traoré, a Kolozsvári CFR volt csatára magának felpörgette, majd 19 méterről átemelte a kijövő kapust (1–0).traore

A fordulás után mutatott életjeleket a liverpooli gárda is, Joe Cole leosztása után Morgan tört be a büntetőterületre a bal oldalról, de a kaputól 10, az alapvonaltól 4 méterre az oldalhálóba lőtt.

Egy órához közeledve ismét Traoré veszélyeztetett, 25 méterről, kissé jobbról a jobb alsót vette célba, de kevéssel mellé lőtt, majd a 75. percben egy bal oldali beadás után 11 méterről fejelt, de Jones ezúttal is résen volt.

Ezt követően aztán az első igazán nagy angol lehetőségre is sor került, Suso távoli löketét csak ütni tudta Gabulov, a kipattanóra pedig Joe Cole érkezett elsőként, de nem tudott a kapus mellett ellőni. A 78. percben eldőlhetett volna a mérkőzés, ki más, Traoré lépett ki, ám 15 méterről a bal alsó mellé tüzelt.

A kihagyott lehetőségekre végül nem fázott rá az Anzsi – Shelvey például egy 20 méteres, legurított szabadrúgást követően 16 méterrel lőtt mellé…–, az oroszok végül 1–0-s győzelemmel vágtak vissza a Liverpoolnak, és a sikerrel visszavették a vezetést az A jelű kvartettben.

A csoportsereghajtó Young Boys meglepetésre vezetéssel mehetett szünetben az öltözőbe az Udinese vendégeként, miután Raúl Bobadilla a 27. percben szabadrúgásból betalált, Antonio Di Natale meg kihagyott egy büntetőt. Az Udinese gólzsákja a szünet után javított, Wölfli kapus hibáját kihasználva kiegyenlített a 47. percben, de a svájciak feleltek: a 65. percben a korábbi svéd válogatott Alexander Farnerud talált be a tizenhatoson kívülről.

A Young Boys a 73. percben döntésre vitte aztán, Gonzálo Zárate lövését Zseljko Brkics csak kiütni tudta, a kipattanót pedig Raphael Nuzzolo értékesítette. Fabbrini még szépített, de ez kevés volt, az Udinese elbukott.

B-CSOPORT

Az Európa-liga legutóbbi kiírásának bajnoka, az Atlético Madrid ismét Radamel Falcao nélkül állt fel a portugál Académica ellen – legutóbb 2–1-re nyert Diego Simeone csapata, most azonban nem kezdett jól. A 28. percben egy jobb oldali beadást követően Wilson Eduardo előzte meg védőjét, és lőtt laposan a hosszú sarokba (1–0).atletico

A második félidőben magasabb fordulatszámra kapcsoltak a spanyolok, ám sehogyan sem akart összejönni az egyenlítés, sőt Wilson Eduardo újabb találatával – utóbb tizenegyesből talált be a támadó – már kétgólos volt a hátrányuk. A folytatásban nagyon nyomott a címvédő, ezúttal viszont elmaradtak a gólok, így meglepetésre kikapott az Atlético.

A B-csoport másik mérkőzésén a hatpontos Plzen az egypontos Hapoel Tel-Avivot fogadta. Az esélyeknek megfelelően kezdte a mérkőzést a hazai csapat, előbb a 23. percben Daniel Kolár, majd a 40. percben David Stípek is betalált, így a szünet előtt már két góllal vezetettek a csehek. A 41. percben az ex-MU-s Eric Djemba-Djemba kiállításával még nehezebb helyzetbe hozta csapatát.

A második félidőben az emberelőnyben futballozó Plzen már esélyt sem hagyott ellenfelének: a 76. percben Kolár újabb találatával végérvényesen eldöntötte a találkozót. A 84. percben Marek Bakos is betalált, a csehek megérdemelten gyűjtötték be a három pontot.

C-CSOPORT

A Fenerbahce a 11. percben szerezte meg a vezetést az AEL ellen: egy szögletet követően nem tudtak felszabadítani a ciprusiak, Dirk Kuyt lecsapott a labdára az ötösön belül, eltolta a kimozduló kapus mellett, és a rövid felsőbe varrta a törökök vezető találatát.

Az első félidő hajrájában tovább növelte előnyét a Fener: Cristian Baroni sarkazott gyönyörűen Moussa Sow-hoz, aki egy igazítás után 15 méterről a bal alsóba tekert. A vendégek sorsa a 70. percben pecsételődött meg, amikor Edwin Ouon lerántotta utolsó emberként Sow-t, amiért kiállította a játékvezető.

A Borussia Mönchengladbach bohózatba illő körülmények között szerezte meg a vezetést Marseille-ben: a francia védők bénázását követően Arangóé lett a labda az alapvonalnál, aki azonnal középre kanyarított, ahol a berobbanó Mike Hanke lőtt a hálóba, így a németeknél volt az előny a szünetben.marseille

A fordulás után Joey Barton egy tőle szokatlan góllal jelentkezett: a balhés középpályás szögletből volt eredményes (a labda érintés nélkül vágódott a vendégek hálójába, Marc-André Ter Stegen csak csodálkozott). A 67. percben Jordan Ayew találatával már vezetett a francia együttes.

A csattanó a végére maradt, Arango a 92. percben kiegyenlített, ezzel a Gladbach pontot csent a Marseille otthonából.

D-CSOPORT

A három kör után hét ponttal álló Newcastle azzal a céllal utazott Bruges-be, hogy egy győzelemmel gyakorlatilag továbbjusson csoportjából, ennek ellenére a csöppet sem C-csapattal felálló angolok a 19. percre kétgólos hátrányba kerültek. Ettől ijedtükben elkezdtek rohamozni, és a Shola Ameobi, Sammy Ameobi csatárkettős vezérletével a szünetre kiegyenlítettek. A fordulást követően nem kis meglepetésre nem született újabb gól, így tovább élnek, bár igen haloványan, a belgák továbbjutási reményei is.

A három kör után négy ponttal a kvartett második helyén álló Bordeaux a csoport leggyengébbje, a Marítimo ellen egyértelműen esélyesnek számított, és ennek megfelelően már az első negyedóra után előnybe került, mégpedig az egykori Manchester United-ígéret, David Bellion találatával. Több gól már nem esett, a hét pontot gyűjtő „bordók” egy egységnyire megközelítették az éllovas „szarkákat”.

E-CSOPORT

A Stuttgart és a Köbenhavn óriási csatát vívott – a szurkolók sem tétlenkedtek a nézőtéren, többször pirotechnikai eszközöket használtak –, a 76. percben a nemrégiben csereként beálló Arthur Boka beadását Vedad Ibisevic bólintotta a hazaiak hálójába.stuttgart

A 92. percben döntötte el a találkozót a sváb együttes, amikor Martin Harnik volt eredményes, ezzel a Stuttgart begyűjtötte a három pontot, és életben tartotta továbbjutási reményeit.

A kvartett másik találkozóján a Bukaresti Steaua ójátékosa, Alexandru Chipciu a Molde 16-osán belül átverte emberét, majd 12 méterről a rövid felsőbe bombázott. Nem sokkal később már kettővel ment a román együttes: Iasmin Latovlevici a bal oldalról, 14 méterről a hosszúba csavart.latovlevic

A fordulás után még szépíteni tudott a norvég bajnoki hajrára koncentráló Molde Daniel Chima révén, ám a Molde vereségével a csoport utolsó helyére csúszott vissza.

F-CSOPORT

Az eddig az El-ben csalódást okozó, de a végső sikerre is esélyesnek tartott Napoli a 7. percben előnyhöz jutott az ukrán Dnipro ellen odahaza Edinson Cavani találatával, majd több helyzetet is kialakított – talán az olaszok is úgy gondolták, sima ügy a győzelem, és ez, mint rendesen, visszaütött.cavani

A 34. és az 52. minutum között ugyanis fordított a Dnipro, majd a megdöbbent hazaiak több gólt is kaphattak volna. A végén mindent egy lapra feltéve rohamozott Walter Mazzarri együttese, a hajrára fordulva Cavani egalizált egy remekül elvégzett szabadrúgásból, majd a 7. és a 77. perc után a 88.-ben is betalált, sőt ráadásképpen a hosszabbítás harmadik percében is eredményes volt.

A Napoli mellett a másik nagy esélyes, a forduló előtt a második helyen álló PSV sem a legjobban kezdte mérkőzését, az eindhovenieket már Hollandiában is megviccelő AIK Solna ugyanis Mohamed Bangura góljával a 12. percben vezetést szerzett. Ezt követően helyzet helyzetet követett, de a kapusok és a kapufák mindent hárítottak, így nehéz helyzetbe sodorta önmagát a holland gárda.

H-CSOPORT

Az Internazionale 3–1-re nyert Belgrádban a Partizan vendégeként, így bebiztosította továbbjutását, a milánóiak győzelmükkel ráadásul „továbbvitték” a korábban játszó Rubin Kazanyt is.inter

Az Inter egyik nyerőembere a csapatba a szünetben csereként beálló Rodrigo Palacio volt: az argentin előbb az 51. percben törte meg a gólcsendet, amikor Fredy Guarín beadás után a mellével juttatta a hálóba a labdát, majd a 75. percben újra betalált, ismét kolumbiai csapattársa átadása után. Guarín a hajrában feltette a koronát saját teljesítményére, betalált maga is, és ugyan a hazaiak Nemanja Tomics révén szépítettek a hosszabbításban, az Inter így is megérdemelten nyert 3–1-re.

A Rubin a Neftci Baki otthonában győzött 1–0-ra Vlagyimir Djadjun találatával – érdekesség, hogy a kazanyiak otthon szintén a 16. percben szerezték a mérkőzést eldöntő gólt.

I-CSOPORT

A Lyon izgalmas mérkőzésen 3–2-re legyőzte a legutóbb döntőt játszó Athletic Bilbaót idegenben, így a francia csapat továbbjutott a csoportból. A baszkok hiába álltak talpra kétgólos hátrányból a második félidő elején, Alexandre Lacazette a vendégek javára döntött, ezzel a kiesés szélére juttatta a baszkokat.bilbao

A Hapoel Kirjat Smona hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott a Sparta Prahával.

J-CSOPORT

A mérkőzés előtt öt ponttal a csoport élén álló Lazio az utolsó helyen tanyázó Panathinaikoszt fogadta. A hazaiak már az első félidőben megpróbálták eldönteni a mérkőzést, ennek megfelelően a kezdeti rohamok a 23. percben értek góllá, amikor a cseh Libor Kozák volt eredményes. A 40. percben megint a támadó volt a főszereplő, újabb góljával már 2–0-ra vezetett a Lazio.lazio

A második félidő 59. percében egy szabadrúgást követően Sergio Floccari fejes góljával a mérkőzés is eldőlt, már csak a végeredmény volt kérdéses. A folytatásban is akadtak még helyzetek, gól azonban már nem született, így a Lazio továbbra is vezeti a csoportot.

A Tottenham három döntetlen után az első győzelme reményében lépett pályára a Maribor ellen: elsősorban Gareth Bale volt elemében, sorra zúdította be a veszélyesen csapódó beadásait. Az egyik ilyenre Jermain Defoe érkezett tökéletesen, és pörgetett a kapuba, megszerezve a vezetést a hazaiaknak. A Tottenham jól játszott, mégis döntetlennel mentek szünetre a csapatok, mert egy szűkösnek tűnő hazaadás után a kapus, Jasmin Handanovic könnyelműsködött, cselébe Robert Beric tette bele a lábát, amelyről a labda a kapuba pattant.

A szünetet követően ismét vezetéshez jutott a Tottenham, Thomas Carroll remekül ugratta ki a védők között Defoe-t, aki ballal kilőtte a hosszú sarkot, 2–1. A 77. percben az angol válogatott támadó megszerezte csapata és önmaga harmadik gólját is: ugyanúgy, mint az elsőnél, most is Bale készítette elő, Defoe-nak mindössze a kapuba kellett már csak bepasszolnia a labdát, 3–1.tottenham2

K-CSOPORT

Továbbjutott a K-csoportból a kieséses szakaszba, a legjobb 32 közé az ukrán Metaliszt Harkiv és a német Bayer Leverkusen. A Metaliszt a norvég Rosenborgot győzte le 3–1-re, a Leverkusen az osztrák Rapidot 3–0-ra.

A Leverkusen nem vesztegetett sok időt, Jens Hegeler révén már a 4. percben megszerezte a vezetést, hogy aztán André Schürrle pattogós lövésével és Manuel Friedrich közeli fejesével a második félidő első felében el is döntse a mérkőzést.bayer

A Metalisztnak már nehezebb dolga volt: Taison ugyan pazar, Marco van Basten legendás találatát idéző kapásgóllal már a 4. percben vezetést szerzett az ukránoknak, de a Rosenborg Borek Dockal révén a szünet előtt egalizált. A győztes gól egy villámgyors ellencsapásból született a 70. percben: a bal oldalon kerültek a védők mögé a hazaiak, Taison remekül passzolt Cleiton Xavierhez, aki középen betörve kihasználta a ziccert. A kegyelemdöfést Torres adta meg a ráadásban.rosenb-harkov2

L-CSOPORT

A Hannover annak tudatában lépett pályára a Helsingborg ellen, hogy ha győz, már biztosan továbbjut a csoportból. Ennek megfelelően a Huszti Szabolcsot a kezdőbe nevező német együttes a harmadik percben megszerezte a vezetést: Huszti bal oldali beadását a középen érkező Mame Diouf fejelte a hálóba.

Az 50. minutumban a szenegáli támadó ismét betalált, ezúttal Lars Stindl passzát váltotta gólra. Kilenc perccel később szépített a Helsingborg Djurdjics révén, sőt Bedoya a 67. percben ki is egyenlített.

A dráma a hajrára maradt: a 89. percben Peter Larssont és Walid Attát is kiállította a francia játékvezető, a Hannover javára pedig büntetőt fújt. A labda mögé Huszti állt oda, lövésébe belekapott Par Hansson, ám a lécre pattanó labda így is a hálóban kötött ki, ezzel a Hannover továbbjutott (3–2).huszti

A Twente és a Levante nem bírt egymással, a két együttes gól nélküli döntetlenre végzett Hollandiában.

LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ

Eredmények

  • Anzsi Mahacskala (orosz)–Liverpool (angol) 1–0 (1–0)
  • Udinese (olasz)–Young Boys (svájci) 2–3 (0–1)
  • Académica (portugál)–Atlético Madrid (spanyol) 2–0 (1–0)
  • Plzen (cseh)–Hapoel Tel-Aviv (izraeli) 4–0 (1–0)
  • Fenerbahce (török)–AEL Limassol (ciprusi) 2–0 (2–0)
  • Marseille (francia)–Mönchengladbach (német) 2–2 (0–1)
  • Bordeaux (francia)–Marítimo (portugál) 1–0 (1–0)
  • FC Bruges (belga)–Newcastle (angol) 2–2 (2–2)
  • Köbenhavn (dán)–Stuttgart (német) 0–2 (0–0)
  • Molde (norvég)–Steaua (román) 1–2 (0–2)
  • AIK (svéd)–PSV (holland) 1–0 (1–0)
  • Napoli (olasz)–Dnipro (ukrán) 4–2 (1–1)
  •  Neftci (azeri)–Rubin Kazany (orosz) 0–1 (0–1)
  • Partizan (szerb)–Internazionale (olasz) 1–3 (0–0)
  • Bilbao (spanyol)–Lyon (francia) 2–3 (0–2)
  • Kirjat Smona (izraeli)–Sparta Praha (cseh) 1–1 (1–1)
  • Lazio (olasz)–Panathinaikosz (görög) 3–0 (2–0)
  • Tottenham (angol)–Maribor (szlovén) 3–1 (1–1)
  • Leverkusen (német)–Rapid (osztrák) 3–0 (1–0)
  • Metaliszt (ukrán)–Rosenborg (norvég) 3–1 (1–1)
  • Hannover (német)–Helsingborg (svéd) 3–2 (1–0)
  • Twente (holland)–Levante (spanyol) 0–0

Kimaradt?