FIFA-botrány: Moszkva nem tart attól, hogy elveszik tőle a vb-t

Oroszország nem tart attól, hogy elveszik tőle a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát, vagy hogy azt egyes országok bojkottálnák.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője szerdán azt mondta, Moszkva meglepődött azon, hogy négy nappal újraválasztása után, kedden Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke lemondott posztjáról, de ez nem befolyásolja a három év múlva sorra kerülő esemény előkészületeit.

 "Az együttműködés továbbra is folytatódik a FIFA-val, de még fontosabb, hogy a munkálatok is folytatódnak a vb-vel kapcsolatban" - mondta Peszkov. Dmitrij Mutko sportminiszter szintén kijelentette, hogy a fejlemények ellenére nincs veszélyben az oroszországi rendezés. A politikus arról is beszélt, hogy a FIFA-nak nem kell sietni az új elnökválasztással, egyúttal méltatta Blatter érdemeit, melyeket 17 éves regnálása során elért.

Múlt szerdán a svájci ügyészség bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán. Azon a napon - két nappal a tisztújítás előtt - Zürichben svájci rendőrök az amerikai hatóságok nevében fellépve hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával.

Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Kapcsolódók

Kimaradt?