Dicséri a román szövetség a székelyudvarhelyi csapatépítést

Példaértékűnek tartja Alexandru Dedu, a Román Kézilabda Szövetség (FRH) elnöke azt következetes építkezést, amellyel a Székelyudvarhelyi Kézilabda Club (SZKC) egy évtized alatt oda jutott, hogy idén megnyerte a Challenge Kupát.

Alexandru Dedu egy keddi közleményben gratulált a csapat játékosainak, felkészítőinek és a klubnak a hét végén elért kupagyőzelemhez.

„Egy évtizedes befektetés mutatja meg az eredményeit. Nagy teljesítmény ez egy helyi közösség számára. A román kézilabda számára pedig követendő példa, hogy egy kis klub alulról indul, a gyerekek és az ifjúsági korosztályúak tanításába fektet be, majd építi az útját a nagy sikerek felé. Ez olyan példa, amit, remélem, más közösségek is követnek majd Romániában” – idézte az Agerpres hírügynökség az elnököt.

A Székelyudvarhelyi KC vasárnap nyerte meg a férfi kézilabda Challenge Kupát, miután otthonában 32-25-re verte a portugál Liberty Seguros ABC Bragát. A rendszerváltás után ez az első alkalom, hogy egy székelyföldi csapat győzedelmeskedett valamilyen nemzetközi kézilabdakupában. Romániai csapatok korábban 2006 és 2009 között nyertek még Challenge Kupát: 2006-ban a bukaresti Steaua, 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben a resicai UCM diadalmaskodott.

A klub honlapján közölt adatok szerint Székelyudvarhelyen 2005-ben alakult professzionális kézilabda klub, mely Verestóy Attila vállalkozó, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora elnökségével és anyagi támogatásával fejlődött.

A csapat 2007-ben jutott fel az élvonalba, melynek évről évre az első negyedében végzett. A 2014/2015-ös idényben a székelyudvarhelyiek megnyerték a román bajnokság alapszakaszát, de a rájátszásban meglepetésre vereséget szenvedtek, ezért már csak a 7. hely megszerzéséért küzdhetnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?