Felvidék nyerte az elszakadt országrészek történelmi rangadóját

Dunaszerdahelyen, a DAC stadionban játszotta le első barátságos nemzetközi mérkőzését a Felvidék válogatottja, amely a székelyföldi válogatottat látta vendégül.

A Felvidéki Labdarúgó Egyesület (FLE) színeiben Rusznák Ádám – Mikóczi Tibor, Nagy Márk, Pristáč Tamás, Mácsadi Balázs, Pásztor László, Takács Dávid, Szakál Máté, Novota Zoltán, Václav Róbert míg Székelyföldi Labdarúgó Egyesület színeiben Gazda Botond – Silion Petru, Szőcs Lóránt, Benkő Norbert, Oprea Róbert, Csíki Dénes, Gazda József, Bálint Róbert, Péter Mózes, Bálint Rajmond, Csinanu Adrian lépett a pályára.

 A kezdőrúgást Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke végezte. "Nagyszerű érzés olyan mérkőzést látni, ahol az ember előre tudja, hogy a magyarok győznek" - mondta az MKP elnöke. 

A DAC-stadionban Hájos Zoltán polgármester és Nagy Dávid (a felvidéki egyesület alelnöke) köszöntötték a résztvevőket, Vadkerti Imre elénekelte a magyar himnuszt és a székely himnuszt, majd megkezdődött a mérkőzés.

Székelyföld rövid passzokkal próbálta kijátszani az ellenfél védelmét, a hazai pályán játszó együttes inkább - többnyire sikertelen - felívelésekkel próbálkozott. A vendégek az első félidőben két ziccert is kihagytak, a 22. percben az ötös sarkáról egyenesen a kapusba rúgták a labdát, majd a 35. percben a felvidéki hálóőrnek a gólvonalról kellett mentenie egy hasonló, közeli lövés után - közben a hazaiak csupán egy kapura tartó lövést tudtak felmutatni, méghozzá Novota 32. percben elvégzett szabadrúgását, melyet viszont a székely kapus gond nélkül bekebelezett.

A második félidő elején Felvidék már összeszedettebb támadásokat vezetett, és mintha mindkét csapat jobban hajtott volna, viszont értékelhető helyzetet egészen a 68. percig nem sikerült felmutatni, amikor a székelyek újabb nagy lehetősége maradt ki, de a hazai kapus hárította a közeli lövést, és a kipattanóból érkező löketet is védeni tudta.

A 69. percben aztán Felvidék megszerezte a mérkőzés és egyben a válogatott első gólját - egy pontrúgás után a székely védelem középre tisztázott, és a kaputól tizenöt méterre helyezkedő, csereként beállt Jakus le is csapott a labdára, és laposan, de erősen a hálóba juttatta a játékszert.

Öt perccel később megint nem Székelyföld oldalára állt a szerencse, egy távoli lövésüket a tizenhatoson belül kézzel érintette egy felvidéki védő - ám a bíró valószínűleg nem látta a kezezést, ugyanis nem ítélt büntetőt - a reklamáló vendégjátékos viszont reklamálás miatt sárga lapot kapott.

Nagyobb helyzet és találat ezt követően már nem adódott, így Felvidék amatőr válogatottja mutatkozott be a jóval összeszokottabb, de helyzeteit nem kihasználó Székelyföld ellen.

 

Kimaradt?