A Sepsi Sic Sportklub óvást nyújtott be a Román Kosárlabda Szövetséghez

A pályán véget ért, de a sportbíróságon folytatódik a női kosárlabda bajnoki címért folyó küzdelem. Mint arról beszámoltunk, vasárnap a sepsiszentgyörgyi sportcsarnokban szervezett döntő összecsapáson a CSM Târgoviste csapata 72-65 arányban győzte le a házigazda Sepsi Sic-et, és megszerezte 12-ik bajnoki aranyérmét.

Bár szépen csillog az ezüstérem is, de a Sepsi Sic Sportklub vezetősége óvást nyújtott be a Román Kosárlabda Szövetséghez, mivel szerintük a Târgoviste egyik játékosa, Porchia Green nem léphetett volna pályára. Amennyiben a hazai vagy a nemzetközi kosárlabda szövetség a sepsiszentgyörgyi csapatnak ad igazat, a Sepsi Sic zöld asztalnál megnyerheti a bajnoki aranyérmet.

Az óvást benyújtó Rusz István, a Sepsi Sic menedzsere a maszol.ro-nak elmondta: a târgovistei csapat ellen tavaly április óta FIBA büntetés van érvényben, mert a dâmboviţai csapat több mint 100.000 euróval tartozik volt edzőjének. A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) adminisztratív büntetése értelmében a târgovistei csapat csak romániai játékjoggal rendelkező játékosokat igazolhat le. Bár Porchia Green korábban a Târgoviste csapatában játszott, de tavaly nyáron eladták játékjogát a mexikói Aquilas Tabasconak, ősszel pedig onnan igazolták vissza.

Rusz István érdeklődésünkre elmondta: teljesen biztos igazában, és a Román Kosárlabda Szövetség várhatóan ezen a héten sürgősségi eljárással megtárgyalja az ügyet. A Sepsi Sic menedzsere szerint a hazai szövetség korábban ismerte a problémát, így elképzelhető, hogy nem marasztalja el a dâmboviţai csapatot. Az ugyanis azt jelentené, hogy a Târgoviste 20-0-ra elveszíti az összes már lejátszott mérkőzését, amelyen Porchia Green is pályára állt, így akár ki is eshet a bajnokságból. Rusz István hozzátette: amennyiben a hazai szövetség nem ad nekik igazat a FIBA-hoz fordulnak jogorvoslatért. 

Háromszéken egyébként a csapat fenntartói, támogatók és a szurkolók is elismerően nyilatkoznak a csapat idei eredményéről – a Román Kupa győzelemről és a bajnoki ezüstéremről. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat hétfői rendkívüli ülésén meghívták a Sepsi Sic csapatát és vezetőségét, köszönetet mondtak az eredményekért, és ajándékcsomagot adtak át nekik.

Antal Árpád, sepsiszentgyörgyi polgármester köszönetet mondott, amiért fantasztikus közösségi élménnyel ajándékozták meg háromszékieket, hétről hétre sok fiatallal és felnőttel telt meg a város kicsiny sportcsarnoka. A játékosok pedig Sepsiszentgyörgy és Székelyföld nagyköveteivé váltak. A polgármester rámutatott arra is, hogy zöld-fehér mezben sokszor ellenszélben kellett játszaniuk, mindezek ellenére bebizonyították, hogy Sepsiszentgyörgynek nagyobb sportcsarnokra van szüksége, így kormánytámogatással elkezdődött a 3000-es új Sportaréna építése, így 2-3 év múlva már abban szervezhetik a mérkőzéseket.

Kovászna megye tanácsának elnöke, Tamás Sándor is köszönetet mondott a csapatnak, és rámutatott, hogy szebb eredményt értek el, mint a nagyobb városok, megyék gazdagabb támogatással rendelkező kosárlabdacsapatai. Ez azt bizonyítja, hogy a pénz nem minden. „Ha képesek vagyunk valamit elhinni, akkor képesek vagyunk azt megvalósítani”, mondta Tamás Sándor.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által szervezett ünnepségen Zoran Mikes vezetőedző megköszönte a csapat fenntartóinak és szurkolóinak a támogatást. Értékelése szerint nagyon jó idényt zártak, hiszen 45 mérkőzésből mindössze 5-öt vesztettek el, megszerezték a Román Kupát és a bajnoki ezüstérmet, „bár lehet az arany is az övék, csak még nem tudják”. Emellett év közben több közösségi programban vettek részt, óvodákat, iskolákat látogattak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?