Székely-magyar jégkorong-legendák Gyergyószentmiklóson

Nagyszabású rendezvénynek ad otthont a felújított gyergyószentmiklósi műjégpálya csütörtök este. Nyolc év után ismét megrendezik a Székelyföld – Magyarország hokimérkőzést, amelyen jégkoronglegendák játszanak. A mérkőzésnek jótékonysági célja is van, a fővédnök Böjte Csaba ferences szerzetes.

Csütörtökön kora este ismét megtelnek a lelátók a gyergyószentmiklósi felújított műjégpályán. Nem mindennapi eseményt rendeznek ugyanis itt, 2006 és 2007 után harmadszor is összecsap a Székelyföld és Magyarország jégkorongcsapata. Igazi ünnep lesz, melyre hokilegendák érkeztek a székelyföldi kisvárosba.

„Hangsúlyozni szeretném, hogy nagy örömünkre szolgál és megtiszteltetésnek vesszük, hogy immár a harmadik alkalommal vagyunk gazdái ennek a rendezvénynek. Nagy büszkeség az is, hogy a jelen rendezvény felújított műjégpályán történik meg. Ugyanakkor a mérkőzés magában horodozza azt az információt is, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül: a mi erőnk, vagyis a székely nép ereje és a magyarországi erő adja azt az egységes egészet, amelyért a magyarság harcol” – fogalmazott Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós alpolgármestere.

Vargyas László minőséget ígér

A főszervező ezúttal is a Gyergyóalfaluból indult és Dunaújvárosban jégkorong-legendává vált Vargyas László, hétszeres magyar kupagyőztes, négyszeres magyar bajnok jégkorongozó, akinek jóvoltából a magyar jégkorong igazi klasszisai érkeztek Gyergyószentmiklósra. A magyarországi keretben pályára lép például Szuper Levente, Ladányi Balázs, Horváth András, Tőkési Lajos is. A székely válogatottban láthatjuk például a Miskolccal idén mindent megnyerő Becze Tihamért, itt lesz Brassóból Zsók Levente, Csíkszeredából Szőcs Szabolcs és Moldován Ervin, s persze Gyergyóból is többen, például Molnár Szabolcs és Nagy Levente.

„Nagyon nehéz minőségében összeszervezni a játékoskeretet, azt a negyven embert, aki nekünk minőségi jégkorongot fog mutatni. Az is egy probléma, hogy mind a két ország most hívta össze a válogatott keretét, belőlük nem is tudtunk játékost hozni. Magyarországi oldalon mind olyanok lesznek, akik most szálltak le a jégről. Mindenképpen két jó csapatot fogunk látni” – fogalmazott Vargyas László főszervező.

Becze Tihamér, a hazaiak egyik vezéralakja, a szezonban a Miskolccal három aranyérmet nyert kiváló csatár úgy fogalmazott, érdemes kiállni azok mellett a sporttevékenységek mellett, melyek az összetartozás, a közös múlt, a jelen és a jövő fényében, valamint egy jótékony cél érdekében zajlanak. Ugyanakkor bevallotta, büszkeséggel tölti el, hogy székely színekben is játszhat.

A magyar csapatot olyan neves játékosok alkotják, mint például Szuper Levente, Ladányi Balázs, valamint Horváth András, aki éppen most ünnepli 39. születésnapját és mintegy ajándékként egy csapatban játszhat öccsével, a korábban szintén MOL Ligában játszó Horváth Dáviddal.

Székelyföld:
Kapusok: Molnár Szabolcs, Ruczuj Gellért, Vad Lukács.
Mezőnyjátékosok: Baróti Zsolt, Bálint Lóránt, Becze Tihamér, Csergő Hunor, Daradics Csaba, Farkas Tamás, Gál Csaba, Kozma Zsolt, Kósa Endre, Moldován Ervin, Molnár Zoltán, Nagy Levente, Péter Róbert, Szőcs Szabolcs.
Edzők: Basa János, Gál Sándor, Bíró Ignác.
Magyarország:
Kapusok: Szuper Levente, Kozma Zoltán.
Mezőnyjátékosok: Ladányi Balázs, Horváth András, Horváth Dávid, Vaszjunyin Artyom, Lencsés Tamás, Tőkési Lajos, Borbás Gergely, Revák Zoltán, Hegyi Ádám, Horváth Gáspár, Kiss Ákos, Kiss Gábor, Bartalis Balázs, Müncz Viktor, Tardi Attila.
Edzők: Kercsó Árpád, Kalocsa László.
Csapatvezető: Gyurina László.
Gyúró: Somogyi András.
Felszerelésmenedzser: Füles József.

Példaértékű kezdeményezés nemzeti szinten is

A kezdeményezést felkarolta a Magyar Jégkorong Szövetség, helyi szervezője a Gyergyószentmiklósi Progym, szerepet vállal benne Magyarország csíkszeredai Konzulátusa is.

„Azt gondolom, hogy példaértékű Vargyas Lászlónak ez a kezdeményezése, hogy már harmadszorra hozza ide Gyergyószentmiklósra a székely és a magyar jégkorong legjobbjait. Mi örömmel csatlakoztunk ehhez a munkához és igyekszünk segíteni a szervezőket abban, hogy ez még felejthetetlenebb hoki ünnep legyen. És a sporton túlmenően a magyarságnak is ünnepe ez az esemény, az ünnep mellett pedig jótékonysági célokat is szolgál” – mondta el Dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul.

A szeretet jegyében

A gála jótékonysági esemény is egyben, a teljes bevételt a Böjte Csaba atya és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei javára ajánlják fel a szervezők. Az alapítvány munkájáról és a keresztszülői programról érdemes olvasni. Szerencsére azok is tudnak majd adakozni, akik nem vehetnek személyesen részt a jégkorong-mérkőzésen.

Az alábbiakban megadott elkülönített bankszámlára tudnak utalni adományt az alapítvány javára:
Számlatulajdonos: FUNDATIA SF. FRANCISC
Progresului 6-Deva
Számlavezető bank: OTP BANK – DEVA
330011 BL E
IBAN: RO76OTPV340000069719RO04
SWIFT COD: OTPVROBU

Számos egykori és jelenlegi neves jégkorongozó ajánlotta fel olyan tárgyait, amelyek valamilyen nagy jelentőségű hoki eseményhez kötődnek. Így például licitálni lehetett a fiatalon elhunyt Ocskay Gábor hokibotjára, vagy Szuper Levente mezére, amiben a Finnország elleni győzelemkor védett. Becze Tihamér a kesztyűjét, Vargyas László az első Székelyföld-Magyarország meccsen viselt mezét ajánlotta fel, de még számos hasonló ritkaság volt megszerezhető. A licit a tegnap zárult le, a pontos összegekről a következő napokban adnak hírt a szervezők. A rendezvény csütörtökön 18 órakor kezdődik, fellép a helyi fúvószenekar, a szünetekben gyermekek jégkorongoznak, és tombolasorsolás is lesz.

Élőben is követhető lesz a mérkőzés. A dabdocler.hu oldalon online élő közvetítés keretében láthatják az eseményeket azon személyek, akiknek nincs lehetőségük eljutni Gyergyószentmiklósra. A stáb a közvetítés teljes bevételét felajánlotta Böjte Csaba atya és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára. A mérkőzés online megtekintésének alapdíja 1200 forint vagy 4 EUR (~16 RON) de ennél többet is befizethetnek a paypal rendszeresen keresztül, ezzel is növelve az akció hatékonyságát.

 

Kimaradt?