Német tulajdonos, „magyar” edző a „román” U-nál

 

A Kolozsvári U lesz az első külföldi tulajdonban levő román labdarúgócsapat, miután több hete tartó tárgyalások után csütörtökön délelőtt a DK Sportler német sportreklám ügynökség eldöntötte, többségi részesedést vásárol az egyetemista egyesületből. 520160-rkx8978-stadion-cluj-arena-suporteri-u-cluj-coregrafie-u-cluj-torta

Sajtóinformációk szerint a németek 650 ezer eurót fizetnek a jelenlegi főrészvényes Vasile Mărgineannak a papírokért és átvállalták a játékosokkal szemben felgyülemlett, negyedmillió euróra becsült tartozások kiegyenlítését is. Az U ugyanakkor 1 millió euró adóhátralékot is összegyűjtött az elmúlt években.

A tulajdonosok saját edzőt is hoznak, a Németországban dolgozó, román-magyar kettős állampolgárságú, kilencszeres magyar válogatott Vasile Miriuţă kerül az U kispadjára. A Magyarországon Miriuta Lászlóként ismert volt labdarúgó jelenleg a Cottbus második csapatának trénere. „Örömmel megyek Kolozsvárra, ahol sok barátom van, és az Universitateánál a román futball egyik fontos csapatát irányíthatom” – fogalmazott a tréner a Nemzeti Sportnak.

640miriutaA 44 éves, nagybányai születésű, kilencszeres magyar válogatott futballista szülővárosában kezdte labdarúgói pályafutását, majd a Dinamónál és a Besztercei Gloriánál is megfordult. Magyarországon a Győrben, a Videotonban, a Ferencvárosban, az Újpestben és a Honvédban játszott, ám az Energie Cottbus és a Duisburg korábbi labdarúgójaként Németországban is kiváló kapcsolatai vannak, hovatovább jelenleg is a Cottbus második csapatának trénereként dolgozik.

 

Az Universitatea jelenleg a Liga 1 tizenharmadik helyén áll. A csapat a harmincezer férőhelyes Kolozsvár Arénában játssza hazai mérkőzéseit, amire rendszeresen alig pár ezren látogatnak ki a gyenge teljesítmény valamint a korábbi vezetőség iránti ellenszenv miatt.

 

Kimaradt?