Újjáválasztották UEFA-elnöknek Michel Platinit

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bécsi kongresszusán újabb négy évre bizalmat szavaztak Michel Platininek, aki így a harmadik ciklusát kezdi meg elnökként.

Az 59 éves francia sportvezetőnek nem volt kihívója, az 54 tagország képviselője közfelkiáltással választotta meg újra.

A 2007 óta a szövetség első embereként dolgozó Platini harmadik négyéves mandátumát kezdheti így meg a szervezet élén. 

„Köszönöm a bizalmat és a támogatást. Büszke vagyok, hogy a csapattársatok lehetek, büszke, hogy ismét kapitánynak választottatok – és alig várom, hogy újabb kihívásokat találjak a következő négy évben. Számíthatok rátok, ti pedig számíthattok rám” – mondta a kongresszus előtt Platini. 

A kongresszushoz még az újraválasztása előtt intézett köszöntőbeszédében Michel Platini „fantasztikus utazásnak” nevezte az elmúlt ciklust, de kijelentette: aggasztónak tartja, hogy az Európában újra terjedő „nacionalizmus és szélsőségesség” gyakran megfigyelhető a stadionokban is, és hogy a „sötét múlt” elleni harcban az UEFA sokszor egyedül érzi magát. „Márpedig ezek a csaták csak akkor vívhatók meg sikerrel, ha a helyi hatóságok is közreműködnek. Újra felhívom az illetékesek figyelmét arra, hogy másképp nem kerülhetjük el a nem is oly távoli múlt feltámadását, ama idők visszatértét, amikor huligánok és mindenféle más fanatikusok kerítettek hatalmukba bizonyos európai stadionokat. Keményebb szankciókat kell kilátásba helyeznünk, méghozzá összeurópai szinten, és nem győzöm hangsúlyozni azt sem, hogy fel kell állítani az európai sportrendőrséget." 

Csányi Sándort beválasztották a végrehajtó bizottságba. Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökét beválasztották az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságába. Az MLSZ a honlapján számolt be az UEFA bécsi kongresszusán született sportdiplomáciai sikerről. A 17 tagú bizottságban hét tisztségviselő mandátuma járt le, a megüresedett helyekre tizenketten pályáztak. Az új tagokat a 2015 és 2019 közötti időszakra választottak meg.

Platini egyik legszomorúbb saját élményét mesélte el, az 1985-ös brüsszeli BEK-döntőt, a Juventus–Liverpool mérkőzést megelőző nézőtéri csetepatét, amelynek 39 halálos áldozata volt. „Az elmúlt hónapokban mindannyiunkat sokkoltak olyan felvételek, amelyekről azt hittük, hogy csakis a régmúltban készülhettek. Néhányan közülünk személyesen átélhettek hasonlókat. Az én esetemben harminc évet kell visszamenni az időben. Azt hiszem, senki sem szeretné, hogy azok a szörnyűségek megismétlődjenek.

Kimaradt?