Kihasználta riválisai botlását, élre állt az FC Barcelona

Kihasználta két fővárosi riválisa botlását az FC Barcelona, amely hosszú idő után ismét a spanayol labdarúgó-bajnokság, a La Liga táblázatának élére állt. 

A  Barcelona gólzáporos hazai győzelemmel szerzett három pontot – az ellenfél a Rayo Vallecano volt –, így a 26. fordulót követően a tabella élére ugrott a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. A katalánok előnye egy pont a Real Madriddal szemben. A mérkőzésen Lionel Messi mesterhármast ért el, az argentin 30 bajnoki gólnál tart, amivel beérte a góllövőlistát eddig egyedüliként vezető Cristiano Ronaldót.

A kezdés után a Rayo Vallecano meglepte a házigazdákat: azonnal próbált nyomást gyakorolni a Barcára, annak saját térfelén! Nem sokan vállalnak fel ilyen nyílt, sok kockázatot magában rejtő játékot a Camp Nouban. Ennek egy izgalmakat okozó beadás formájában rögtön meglett az eredménye, viszont a 6. percben a házigazdák az első lehetőségüket gólra váltották. A vendégek elrontott bedobása után Xavi nagyszerűen, fordulásból, kapásból ugratta ki a balösszekötő helyén Luis Suárezt, aki jobb külsővel a kapu rövid oldalába lőtt (1–0).

A madridiak elképzeléseit nem zavarta meg a gólhátrány, ugyanazzal a bátor támadójátékkal próbálkoztak, mint a kezdés utáni percekben. Előfordult olyan vendégakció, hogy mind a tíz mezőnyjátékosuk a Barca térfelén tartózkodott! A házigazdának mintha nem igazán ízlett volna ez a harcmodor.

A labdabirtoklásban nem volt meg a Barca szokásos fölénye (55:45 százalék a szünetben), Claudio Bravónak és a hazai védelemnek is akadt dolga bőven. Ráadásul Lionel Messi nem tudott élni a sok szabad területtel – egy parádés emelése volt csupán –, miközben az amúgy villámgyors Pedro két ziccert vezethetett volna, ha el nem körülményeskedi a lehetőségeit. Suáreznek egyszer összejött, de akkor véleményesen állították őt meg a tizenhatoson belül, a közelben lévő játékvezető nem fújt büntetőt.

Helyettük Andrés Iniesta villogott, de hiába kavart az irányító becsülettel, a társak befejezései nem sikerültek. A túloldalon ellenben a Real-nevelés Alberto Bueno elemében volt. Szalai Ádám egykori madridi éktársa bátran vállalta fel a párharcokat, de akkor sem tört meg a lendülete, ha két vagy három védőn kellett áthámoznia magát. Legfeljebb elveszítette a labdát. Ám mindez nem szegte a kedvét, társaival összhangban azonnal zavarórepülésbe kezdett.

A második félidőben rögtön az elején eldőlt a mérkőzés. A szabadrúgásaira, szögleteire a korábbiakhoz képest sokkal jobban odafigyelő Barca sarokrúgásánál Gerard Piqué volt jókor jó helyen (2–0), majd következett a Messi-show. Az argentin az 55. percben egy büntetőt értékesített – Luis Suárez harcolta ki –, legalábbis a megismételt verziót, mert az elsőnél könnyelműsködött (3–0).

A 63. percben az uruguayi lövését még kitolta Cristián Álvarez – a vendégek akkor már emberhátrányban voltak –, de Messi a kipattanót két lépésről nem hibázta el (4–0). A 68. percben egy bal oldali centerezésre robbant be az argentin, a labdaátvétellel rögtön megvert egy védőt, egy testcsellel becsapta az elfekvő Álvarezt, és a hálóba passzolt (5–0).

A Rayo egymás után kapta a gyomrosokat, teljesítménye meg sem közelítette az első félidőben látottat. Ettől még a hajrában Bueno büntetőt harcolt ki és értékesített (5–1), illetve kiállíttatta a szabálytalankodó Dani Alvest (a brazil védő az ötödik sárgáját begyűjtő Jordi Albával egyetemben nem játszhat az Eibar elleni, következő bajnokin). A végjátékban egymással akartak gólokat rúgatni a katalánok, de ez csak egyszer jött össze: Suárez szép összjáték végén, a kapust is kicselezve lőtt a kapuba (6–1).
 

Kimaradt?