EL: győzött a Steaua és a Videoton is

Vlad Chiricheş szépségdíjas góljával jutott vezetéshez a Bukaresti Steaua a norvég Molde elleni Európa-liga mérkőzésen, amit aztán Raul Rusescu találata duplázott meg. A fővárosi bakák három forduló után vezetik csoportjukat. Ugyancsak győzelemmel örvendeztette meg szurkolóit a Videoton, amely 2-1-re győzött a BL-ből a kolozsvári CFR által búcsúztatott FC Basel ellen.532208-chiriches-vs-molde

A-CSOPORT

Liverpool–Anzsi Mahacskala 2-1

Az orosz csapatok a legutóbbi 18 angliai kupamérkőzésükből csak egyet nyertek meg, ráadásul a szóban forgó találkozó a 2008-as UEFA-kupa-döntő volt, amelyben a Zenit a skót Rangerst múlta felül a Manchester City otthonában. A ködös Albionba látogató orosz alakulatnak most sem termett babér, a Liverpool többet tett a győzelemért, amit Stewart Downing bombájával harcolt ki, a szélső a rosszabbik lábával, jobbal tüzelt az Anzsi kapujába a második félidő elején.pool640

Samuel Eto'o remek formában érkezett Liverpoolba – legutóbbi kilenc meccsén nyolcszor volt eredményes –, ám ezúttal sem ő, sem társai nem találtak be, így a mahacskalaiak egy győzelem és egy döntetlen után elszenvedték első vereségüket.

Young Boys–Udinese 3-1

Az Udinese az előző fordulóban bravúros győzelmet aratott Liverpoolban, a Young Boys vendégeként azonban már nem ment ilyen jól a fekete-fehéreknek. A svájci csapat argentin csatára, Raúl Bobadilla triplájával diadalmaskodott 3–1-re, az olaszok részéről a csapatkapitány, Andrea Coda talált be, 2–0-s állásnál. A Young Boys a győzelmével egy pontra megközelítette az Udinesét és az Anzsit.

B-CSOPORT

Atlético Madrid–Académica 2-1

A címvédő Atlético az első félidőben szakadó esőben szinte szenvedett a portugál Académica ellen. A második játékrész eleje viszont remekül indul: Koke szöglete után Tiago csúsztatta tovább a labdát, Diego Costa pedig akrobatikus mozdulattal talált be közelről.

A folytatásban Adrián López löketét védte Ricardo, majd a kipattanónál Filipe Luis próbálkozhatott az üres kapura, de a portugál kapus visszaért, és hatalmasat mentett. Az U21-es Európa-bajnok Adrián röviddel ezután gyönyörű kapáslövéssel hívta fel magára a figyelmet – talán csak Ricardo védése volt ennél szebb.

Akcióból nem ment, rögzített szituációból viszont igen. A  67. percben Emre Belözoglu zseniálisan csavart ballal a jobb felsőbe egy szabadrúgást, Ricardo csak nézte, ahogy a labda hálójába tekeredik.

Emre Belözoglu, az Atlético Madrid török légiósa szabadrúgásból talált be

Szabadrúgásra szabadrúgással próbált válaszolni az Académica: Wilson Eduardo csavarását Sergio Asenjo bravúrral védte.

A hajrát izgalmassá tette a vendégcsapat Salim Cissé fejes góljával, de többre nem futotta a portugálok erejéből, így az Atlético három kör után továbbra is hibátlanul vezeti a kvartettet.

Hapoel Tel-Aviv–Viktoria Plzen 1-2

A hazai pálya előnyét élvező izraeli csapat a 19. percben vezetéshez jutottak: Roei Gordana szögleténél Hanan Maman kiváló ütemben fejelt a cseh kapuba. Még az első félidő lefújása előtt összejött a vendégeknek az egyenlítés Pavel Horváth találatával, ami egy szép összjáték után esett. Tulajdonképpen ez volt a játékrész utolsó mozzanata.

Fordulást követően gyorsan fordított a Plzen. Az 55. percben egy szöglet után röviden szabadított fel a Hapoel, Radim Reznik visszaemelt labdáját pedig Frantisek Rajtoral senkitől sem zavartatva fejelhette be. Szűk tíz perccel később pedig emberelőnybe került a Plzen, miután Iyad Kutaba tíz percen belül második sárgáját gyűjtötte be.

Több gól nem esett, a Plzen továbbra is tapad az Atléticóra és jó úton jár a továbbjutás felé.

C-CSOPORT

Mönchengladbach–Marseille 2-0

Alig-alig emlékeztet előző szezonbeli önmagára a Borussia Mönchengaldbach ezen az őszön, de lehet, hogy éppen a csütörtök esti győzelem jelenti majd a fordulópontot. A zöld-fehérek az első félidőben, egy kezezés miatt megítélt tizenegyesből Filip Daems révén szerezték meg a vezetést, és hiába birtokolta többet a labdát a Marseille, a második gólt is a hazaiak szerezték – a 67. percben Peniel Mlapa lőtt a francia kapuba. monchengladbach640

Kisvártatva Martin Stranzl is fejelt egy gólt, de a játékvezető lesállás miatt nem adta meg. A Mönchengladbach e gól nélkül is megszerezte első győzelmét a csoportban, és utol is érte a hullámvölgybe kerülő Marseille-t.

AEL Limassol–Fenerbahce 0-1

A török csapat a három pontért utazott Ciprusra, ehhez képest az első félidőben az egyet is nehezen tartotta – Volkan Demirel kapusnak többször is alkalma nyílt bizonyítani, hogy a közelmúlt vb-selejtezőin nyújtott produkciójánál tud jobbat is. A Fenerbahce a fordulás után sem játszott csúcsformában, de annak fényében, hogy a 72. percben Cristian szögletét követően Egemen Korkmaz befejelte a győztes gólt, az előzmények nem számítanak. A Fener három ponttal megugrott vetélytársaitól.

D-CSOPORT

Newcastle United–FC Bruges 1-0

A fordulót a csoport élén váró Newcastle United biztatóan kezdett az FC Bruges ellen, az angol csapat dolgozott ki több helyzetet, amelyek közül Gabriel Obertan a 48. percben gólra váltott egyet. A kapott gól után közel állt a gólszerzéshez a belga együttes, ám nem tudott betalálni. A Newcastle három forduló után hét ponttal, veretlenül és kapott gól nélkül vezeti a csoportot.obertan640

Marítimo–Bordeaux 1-1

A francia Bordeaux a három pontért érkezett az első két meccsén egy pontot gyűjtő Marítimo otthonába. Ennek tudatában a vendégek a 30. percben Yoan Gouffran révén meg is szerezték a vezetést, ám mindössze hat percig voltak előnyben, ugyanis a házigazdák Valentin Roberge találatával kiegyenlítettek. A fordulás után újabb gól már nem született, így a csapatok egy-egy ponttal gazdagodtak, ami a portugálokra nézve hízelgőbb.

E-CSOPORT

VfB Stuttgart–FC Köbenhavn 0-0

A mérkőzés előtt egy ponttal a csoport utolsó helyén szerénykedő Stuttgart hazai pályán Hajnal Tamás nélkül – a magyar válogatott labdarúgó a kispadon foglalt helyet – próbált javítani helyzetén. Ennek megfelelően a németek már az elejétől kezdve domináltak, mégis a legnagyobb lehetőség egy ellentámadás végén a vendégek előtt adódott, gól azonban az első félidőben egyik oldalon sem született.

A szünet után is nagy erőket mozgósított a német csapat, a hajrára még Hajnalt is bevetették, de a mai napon azonban nem tudták feltörni a vendég masszív és lelkes védekezését. A VfB így három mérkőzés után is nyeretlen, és két ponttal utolsó a csoportban.

Bukaresti Steaua–Molde 2-0

A csoport listavezetője hazai közönség előtt mindenképp győzelemben gondolkodott a Molde ellen, még akkor is, ha a norvégok az előző fordulóban a Suttgartot fektették két vállra. Félelmetes arénájában hamar megnyugtató előnyre tett szert a Steaua: Vlad Chiricheş gyönyörű ollózós gólja mellett Raul Rusescu szerencsés gólja eltörpült, mégis ugyanannyit ért, így bő fél óra után 2–0-ra vezetett a hazai csapat.

A második félidőben a román csapat taktikusan és okosan futballozott, nem erőltetett semmit, inkább labdabirtoklásra törekedett, azonban még így is akadt egy-két ígéretes lehetőségük. A Steaua gólt viszont már nem szerezett, de nyert, így magabiztosan vezeti a csoportját.

F-CSOPORT

Dnipro–Napoli 3-1

A két kör után veretlen ukránok megmutatták az olaszok ellen, hogy nem véletlenül álltak a csoport élén, mert már a második percben gólt lőttek – a válogatott jobbhátvéd, Artyom Fedeckij révén – a tartalékos, de így is sokkal-sokkal jobb erőkből álló Napoli ellen. Az előnyt a jó nevű Matheus még a szünet előtt megduplázta, erre már beállt a Napoliba Edinson Cavani és Goran Pandev is. Az uruguayi betalált végül, de előtte a brazil Giuliano is, így tovább menetel az ukrán gárda.

PSV–AIK 1-1

A BL-ben edzett holland PSV két kör után három ponttal állt a harmadik helyen, így mindenképpen győznie kellett továbbjutási reményei éltetéséhez a svéd AIK Solna ellen. Az ötödik percben a vendégvédő, Nils-Eric Johansson megdöngette a kapufát, majd innentől kezdve végigtámadták a mérkőzést az eindhoveniek. Mindez nem akadályozta meg a 61. percben a csereként beálló Kwame Karikarit, hogy megszerezze a vezetést a Solnának. A hajrára fordulva Jeremain Lens egalizált, de a csapatkapitány, Kevin Strootman kihagyta a „mérkőzéslabdát".

G csoport

Videoton-FC Basel 2-1

A fehérváriak rögtön a találkozó elején vezetést szereztek Schär öngóljának köszönhetően. A 15-szörös svájci bajnok nemrég kinevezett vezetőedzője, Murat Yakin letámadásra szólította fel játékosait, ennek köszönhetően a Basel már 35 méterre a hazai kaputól megállította a fehérvári próbálkozásokat, de igazi gólhelyzetig nem jutott el. A 25. perctől aztán kissé szabadult a szorításból a Videoton, és ha eljutott a vendégek tizenhatosáig, akkor veszélyt jelentett. Sőt, első szögletéből növelte is előnyét, Marco Caneira talált a svájci kapuba. A félidő hátralevő részében nagy nyomás alatt tartotta a Videoton kapuját a Basel, de Bozovic rendre a helyén volt.videoton640

Fordulás után továbbra is a vendégek irányítottak, de közel sem tudtak olyan erőteljesen támadni, mint az első játékrészben. Paulo Sousa együttese rendkívül szervezetten és hősiesen védekezett, így a Basel csak szépíteni tudott a hosszabbításban.

Genk-Sporting 2-1

A Genk közben hazai pályán szintén 2-1-re verte az utolsó negyedórában emberhátrányban futballozó Sporting Lisboát, így hét pontjával vezeti a csoportot.

Kimaradt?